Právě blokového řízení, tedy zaplacení pokuty přímo na místě, se mají lidé podle různých internetových návodů vyvarovat, pokud nechtějí přijít o řidičák. Šváb má ale jiný názor. „Když přestupek řidiči chtějí řešit ve správním řízení, nevyhnou se poplatku a často i vyšší pokutě. Navíc většina případů je nahraná a dobře zaevidovaná, takže o vině řidiče nemůže být pochyb," zhodnotil policejní mluvčí snahy řidičů o vyklouznutí trestu skrze správní řízení na úřadu obce s rozšířenou působností.

3421Jihomoravanů loni dosáhlo na hranici dvanácti bodů a na rok přišlo o řidičský průkaz. Navíc se musí nechat znovu přezkoušet autoškolou a doložit lékařský posudek.

Téměř šedesát tisíc Jihomoravanů má nyní aspoň jeden trestný bod, je to o 1374 víc než v roce 2014. „Nejneukázněnější jsou za posledních deset let řidiči z Jihomoravského a Středočeského kraje a Prahy," shrnula mluvčí ministerstva dopravy Pavla Pralovszká.

Horní hranice dvanácti bodů na jižní Moravě dosáhlo loni skoro tři a půl tisíce řidičů, o sedmnáct méně než předloni. Někteří se pokusili zachránit. Za absolvování Školení bezpečné jízdy ve specializovaných centrech se zájemci odečtou z konta tři body. Loni tuto možnost využilo v kraji skoro 2300 mužů a téměř dvě stě žen

MONIKA KRYLOVÁ