Předchozí
1 z 3
Další

Nesmrtelná teta

Tři dekády od svého vzniku oslaví v příštím roce nezapomenutelná filmová pohádka Nesmrtelná teta režiséra Zdeňka Zelenky. Ten ji napsal na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena Rozum a štěstí, hlavní roli propůjčil ve filmu Jiřině Bohdalové. Televizní premiéra se odehrála na stanici ČT1 24. prosince 1995, kdy byl film odvysílán jako štědrovečerní pohádka České televize. „Je to už pěkně dávno,“ zavzpomínal pro Deník Zelenka při křtu knižní podoby filmu.

Zdroj: Youtube

Kdy pohádku uvidíte v televizi:
24. prosince, ČT1, 12.20

Právě Nesmrtelná teta otevře o letošních Vánocích přehlídku filmů natočených na jižní Moravě. Sídlem krále Ctirada byl ve snímku malebný zámek ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku. Jak to uvnitř vypadá, zjistí lidé nejen díky pohádce, na prohlídku mohou v sezoně vyrazit i o třicet let později. Televizní stanice ČT1 nabídne pohádku na Štědrý den po čtvrt na jednu odpoledne.

Jiřina Bohdalová jako Závist ve filmu Nesmrtelná tetaJiřina Bohdalová jako Závist ve filmu Nesmrtelná tetaZdroj: ČT

Nebojsa

Kdy pohádku uvidíte v televizi:
25. prosince, Nova, 17.50

Na motivy slovenské lidové pohádky natočil v roce 1989 Julius Matula snímek Nebojsa. Dnes už je pohádka považována za kultovní, zajímavostí je, že vznikala hned na třech jihomoravských místech. Konkrétně se jednalo o větrný mlýn Kuželov na Hodonínsku, zříceninu hradu Cornštejn na Znojemsku a zámek Milotice na Hodonínsku. Větrný mlýn se objevil rovněž ve známé pohádce O statečném kováři. Dřevorubce Ondru si diváci u televizních obrazovek vychutnají na Boží hod, přesněji od tři čtvrtě na šest odpoledne na kanálu Nova.

Zdroj: Youtube

Sůl nad zlato

Kdy pohádku uvidíte v televizi:
26. prosince, Nova, 7.30

Kromě pohádky Jak se budí princezny byl hrad Pernštejn na Brněnsku dějištěm snímku Sůl nad zlato, v němž hlavní roli princezny Marušky ztvárnila Libuše Šafránková. Ta pocházela dokonce ze Šlapanic nedaleko Brna, pohádka má tak hned dvě jihomoravské stopy. „U nás doma nesmí o Vánocích chybět. Není třeba tolik známá jako ostatní, ale většinou si ji nenecháme ujít,“ těšila se například Brňanka Lenka Soukenická. Na programu televize Nova diváci pohádku zhlédnou 26. prosince už od půl osmé ráno.

Zdroj: Youtube

Víc než desítku filmů a pohádek natočili režiséři na jihomoravském hradě Pernštejn. Zatímco se Růženka píchla o trn, měli kuchaři v pohádce Sůl nad zlato v pernštejnské kuchyni plné ruce práce.Víc než desítku filmů a pohádek natočili režiséři na jihomoravském hradě Pernštejn. Zatímco se Růženka píchla o trn, měli kuchaři v pohádce Sůl nad zlato v pernštejnské kuchyni plné ruce práce.Zdroj: Deník/Terezie Sekáčová