Ve správě o národní památku vystřídá tamního letitého kastelána zámku Radka Ryšavého. „Zatím pracujeme s Radkem Ryšavým v souběhu, seznamuje mě se stavem zámku, administrativou, načatými projekty. Od prvního listopadu bude správa zámku ale už jen na mně,“ říká Kateřina Doležalová.

Přestože pochází z východních Čech, jižní Moravu si držitelka bakalářského titulu z dějin umění na Masarykově univerzitě v Brně zamilovala. „Předchozích šest let jsem pracovala pod Národním památkovým ústavem na zámku Slatiňany. Odtud pochází i Radek Ryšavý, díky němu se mi právě zámek ve Vranově nad Dyjí stal velmi blízkým. To rozhodlo a přihlásila jsem se do výběrového řízení. Byla to pro mě první zkušenost s tak velkým řízením. Uspěla jsem ve všech kolech a splnil se mi sen,“ těší Doležalovou.

Po šesti letech práce na zámku ve Vranově nad Dyjí odchází jeho kastelán Radek Ryšavý jinam.
Zvelebil zámek ve Vranově nad Dyjí: teď ho kastelán Radek Ryšavý opouští

Nepochybuje ale o tom, že se bude mít stále co učit, také pokračuje na dalším stupni studia. Plány do budoucna jí ale nechybí. Chce navázat na započaté projekty svého předchůdce, má ale i vlastní vize. „Je to velký dům, který má spoustu kladných ale i slabých stránek. V budoucích letech bude potřeba kompletně předělat inženýrské sítě, což není na efekt, ale nutnost kvůli udržení dobrého stavu památky. Chtěli bychom zpřístupnit i další prostory. Současná prohlídková trasa je ve výborném stavu chtěli bychom ale otevřít návštěvníkům i nové pohledy na zámek zvenčí. Na výběžku je několik teras, bohužel ve špatném technickém stavu. Kvůli statice je na ně vstup nemožný,“ naznačuje plány Doležalová.

Nová lezecká stěna ve Znojmě je vysoká 13 metrů, nabízí 25 tras.
Znojemští si prosadili lezeckou stěnu. Poprvé se na ni vyšplhají v sobotu

Zpříjemnit by chtěla i návštěvnické centrum s pokladnami, především vzhledem k chladu, jenž v nich panuje hlavně na podzim. Už teď ví, že alespoň v začátcích nebude na překvapení, jež podle ní v sobě ukrývá každá letitá památka, sama. „Vím, že mohu počítat s pomocí či radou Radka Ryšavého, který zakotví na oddělení prezentace, instalací a expozic Národního památkového ústavu jako vedoucí. Vážím si i nabídek kolegů kastelánů, jenž se mi ozvali s tím, že rádi pomohou a poradí a jsou otevřeni dotazům,“ považuje si Doležalová.

Návštěvníci si mohou na konci sezony užít také unikátní výzdobu sálů v loveckém stylu. „Šlechtické slavnosti jsou ještě v režii Radka Ryšavého, unikátní výzdobu jídelny v duchu lovecké hostiny mohou návštěvníci vidět od čtvrtka do neděle,“ zve k neobvyklé návštěvě sídla nad Dyjí Doležalová.