Víc jak čtyři desítky vinařských firem a obchodníků s vínem z celé jižní Moravy zřejmě chtěla okrást skupinka lidí, kteří vystupovali za firmy G-Trans Group a Deltrans Třebíč. Od vinařů vybírali velké množství vín, které však nikdy nezaplatili. Podle informací Znojemského deníku odebrali takto zboží za více než dva a půl milionu korun. Jednalo se o 18 tisíc lahví vín.Firma G-Trans se navíc měla zaměřovat i na zboží z jiných odvětví.

Jak Znojemský deník zjistil, policie již z podvodu obvinila osmadvacetiletého Marcela Dohnala, který je sám evidován coby jednatel firmy Deltrans Spedition se sídlem v Třebíči. A po dalších pachatelích pátrá. Společně měli podvést až pětačtyřicet vinařských firem a obchodníků s vínem z jižní Moravy. Dohnala dopadli policisté v druhé polovině března v Třebíči, kde zároveň objevili i sklad s většinou nakradeného zboží. To již zajistili.

Zásadní podíl na dopadení pachatelů mají právě okradení vinaři, kteří se spojili a podali na podvodníky trestní oznámení, každý ve svém regionu. „V tuto chvíli jsme již navíc podali žádosti na policii o vrácení ukradených lahví vín," řekl Deníku Jiří Maděřič z Vinařské asociace ČR, který se podílel na odhalení viníků.

Mezi okradenými firmami byly například Znovín Znojmo, Vinařství Lahofer či vinaři z Velkých Bílovic a Mikulovska. „Nejde o nějak velkou částku, každopádně je to nepříjemné," řekl například k případu šéf Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Policie ve Znojmě v této souvislosti přijala trestní oznámení od tří vinařských firem. „Vzhledem k tomu, že tato trestná činnost vyšla najevo v Třebíči, tak všechny případy postupujeme tam," uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Třebíčská policie se zatím k případu nechce blíže vyjadřovat. „Zabýváme se tím, v současné době k tomu ale nebudeme poskytovat bližší informace," sdělila pouze policejní mluvčí kraje Vysočina Jana Kroutilová.

Celý podvod začínal vyplouvat na povrch během prvních měsíců letošního roku, kdy se některých vinařů z jihu Moravy zmocnily obavy, že peníze za láhve vína odebrané firmou G-Trans Group zřejmě nikdy neuvidí. Jak ale konkrétně podvodníci vinaře obelstili?

Podle informací Deníku, které získal od lidí obeznámených s případem, vyhlašovali podvodníci prostřednictvím e-mailu výběrová řízení na dodavatele vína. „Celá aféra vznikla někdy v únoru, kdy mi přišlo divné, že vím o třech výhercích tohoto výběrového řízení a tak jsem se pídil po informacích. Zjistil jsem, že firma je fiktivní a jednatelem je bílý kůň," varoval dopisem jihomoravské vinaře Jiří Maděřič.

Do vinařských firem rozeslali podvodníci například e-mail, že poptávají 200 lahví bílého a 200 lahví červeného vína pro reklamní účely. „Poslali jsme jim cenově výhodnou nabídku a firma nám následně oznámila, že jsme výběrové řízení vyhráli a že tedy můžeme víno dodat. Pro lahve si pak přijeli náklaďákem, odvezli je, podepsali dodací list i fakturu, ale tu už nezaplatili," řekl zaměstnanec jedné vinařské firmy ze Znojemska, který nechtěl být jmenován. Redakce ale jeho jméno zná.

Podobný scénář se odehrál i u dalších vinařů. V říjnu loňského roku byla i firma z Mikulovska takto oslovena, aby se zúčastnila výběrového řízení na dodávku vína.

O několik dnů později kontaktoval majitele pracovník společnosti G-Trans Group se zprávou, že pro dodání vína vybrali právě jejich vinařství. „Vinařská firma pak nachystala požadované množství vína a společnost G-Trans Group si zboží odvezla. Platba v hodnotě šedesáti tisíc korun měla být provedena bankovním převodem. Do současné doby ovšem majitel vinařství neobdržel žádné finance a zástupce společnosti s ním přestali zcela komunikovat," nastínila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

I v okrese Hodonín už se vinařské firmy obrátily na policii. „V letošním roce jsme přijali tři trestní oznámení, které prověřujeme. Má jít o podvodný odběr vín od vinařů z Hodonínska," uvedl hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. V jednom ze tří případů přišlo vinařství o čtyři sta lahví vín, přičemž škodu si vyčíslilo asi na sedmdesát tisíc korun.

Firmy G-Trans Group a Deltrans Třebíč mají na webu uvedeno asi pět telefonních čísel. Ani jedno však v tuto chvíli nefunguje. Podobně tak ani mobil na Marcela Dohnala, kterého se snažil Znojemský deník v celé věci oslovit. „Je nám líto, ale s volaným číslem se nyní nelze spojit," ohlašovala automatická nahrávka po vytočení čísla jeho mobilního telefonu.