Těžkým rozhodováním si po maturitě prošli vývojáři sami. „Všichni jsme si špatně vybrali vysokou školu. Zjistili jsme, že není nic, co by pomáhalo při výběru. Situace s kariérním poradenstvím taky není slavná. Napadlo nás vymyslet aplikaci, která pomůže nerozhodným studentům,“ vysvětlil jeden z tvůrců Salmonda Tibor Kučera.

Aplikace se skládá z několika částí, mezi které patří třeba psychologické testy. „Po dobu testování má člověk zůstat motivovaný. Pokud se například hlásí na vysokou školu, aplikace mu připomíná, že musí zvládnout přijímačky nebo maturitu,“ popsal Kučera.

Projekt Salmondo
• řeší budoucnost studentů po
dokončení střední školy
• na vývoji pracuje trojice bývalých spolužáků z brněnského gymnázia
• aplikaci pomáhají odborníci, kteří sestavují psychologické  testy
• Salmondo využijí vybrané  školy ve dvou krajích

Vynálezci vyvíjí software, s testy jim pomáhají odborníci. „Testy a dotazníky vedou k sebepoznání. Na Salmondu se mi líbí, že nenabízí jen jeden test nebo dotazník, ale několik. Uživatelé získají více informací, se kterými mohou pracovat,“ uvedla Martina Hřebíčková z Psychologického ústavu Akademie věd v Brně.

Salmondo oceňují bývalí studenti, kteří měli problém s rozhodováním, kam dál. „Z vlastních zkušeností můžu říct, že při výběru vysoké školy by mi aplikace pomohla. Rozhodnutí totiž není vůbec jednoduché,“ tvrdí Petr Štěpančík.

Aplikaci využijí bezplatně vybrané školy v Jihomoravském a Jihočeském kraji. Výsledky testování pak proberou studenti s kariérními poradci na školách.

Vývojáři pracují na tom, aby se Salmondo rozšířilo do zahraničí. „Vidíme, že souhrnné řešení ve střední Evropě chybí,“ dodal Kučera.

ONDŘEJ VACULÍK

Knihkupectví Barvič a Novotný slaví 135 let od otevření.
Barvič a Novotný má už 135 let. Byl prvním českým knihkupectvím v Brně