Jejím dějištěm se stane areál Nové Zbrojovky v Židenicích. „Jako město pomůžeme se zajištěním dvou ledových ploch. Jedná o curlingové dráhy, které už v původních halách jsou, a kluziště běžně instalované u sochy Jošta," upřesnil náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Ilustrační snímek.
Nehoda tří nákladních aut uzavřela D2 ve směru na Brno, přistával tam vrtulník

Zimní Olympijský festival

* souběžně se zimní olympiádou v čínském Pekingu

* v termínu od 4. do 20. února

* v areálu Nové Zbrojovky v brněnských Židenicích

* podpora 10 milionů korun od Brna a kraje

Představitelé města i Jihomoravského kraje na festival přispějí shodně deseti miliony korun. Z úrovně města rozhodnou o poskytnutí dotace ve středu radní.

Členové rady kraje už peníze schválili v polovině října. „Letní olympiáda se pro jižní Moravu z pohledu našich sportovců ukázala jako zvlášť úspěšná. Stejně tak pozitivně hodnocený byl i festival. Je dost možné, že se bude v republice konat pouze brněnský. O to větší význam má jeho uspořádání, aby měli místní sportovci po závodech kam přijet a kde oslavit své úspěchy s fanoušky," zmínil hejtman Jan Grolich.

Festival uspořádá ve spolupráci s městem a krajem Český olympijský výbor. „Čekáme na schválení záměru podpory festivalu ze strany Brna. Jakmile tak učiní, budeme společně s představiteli města a kraje informovat veřejnost podrobněji. Věříme, že se nám podaří navázat na dvě předešlé edice a stejně jako v létě přilákat hlavně děti ke sportu, tentokrát k zimním disciplínám," řekla manažerka komunikace Olympijských festivalů Veronika Linková.

Konkrétní disciplíny, které si lidé mohou na únorovém festivalu vyzkoušet, bližší podoba sportovního programu nebo požadovaná protikoronavirová opatření jsou v současné době stále předmětem jednání mezi Českým olympijským výborem, městem a krajem. Hlavním tahákem ale budou patrně zimní olympijské sporty jako třeba hokej, běh na lyžích či curling.

Hlavně kvůli vyzkoušení si nových zimních sportů se na festival těší třeba Veronika Paceltová. „Zaměřím se hlavně na disciplíny, které dosud neznám a mohly by mě bavit. Zároveň je akce ideální také pro děti v tom smyslu, že si vyzkouší, čemu se chtějí věnovat," okomentovala mladá žena.

Kluziště v areálu Nové Zbrojovky využijí zájemci po celou zimní sezonu, tedy i mimo období Olympijského festivalu. „Bude možné si tam zabruslit zhruba od přelomu prosince a ledna až do začátku jara," doplnil Hladík. Na výpůjčce kluziště běžně využívaného přes zimu na Moravském náměstí se domluvili zástupci města a Brna-středu.

Chystaná zimní edice Olympijského festivalu naváže na letní verzi, kterou zažil areál SKP Komety v Pisárkách. Zamířily na ni tisíce návštěvníků, čtyřicet procent z jejich celkového počtu tvořily děti. K vyzkoušení měly zhruba třicítku sportů. Na festivalu se zastavili také olympijští medailisté Jiří Lipták s Davidem Kosteleckým nebo Barbora Krejčíková.

První zimní festival zažili nejen Brňané v únoru 2018. Tehdy jej hostilo brněnské výstaviště. Ze zimních sportů si zájemci vyzkoušeli například lední hokej, krasobruslení či curling.