Vyškovanka Leona Vrbacká vyrazila před pár dny s manželem do rychtářovského lesa a vrátila se s plným košem hub. „Všude rostli praváci, babky a masáci,“ vyprávěla Vrbacká.

O týden později si však ze stejného místa odnesli téměř prázdný košík. „Našli jsme jen pár kousků,“ dodala.

Podle mykologa Vladimíra Antonína je jižní Morava na houby chudá. Ovšem ve vlhkých údolích nebo v oblastech kolem Moravského krasu se houbařům poštěstí. „Celkově je velké sucho, ale na místech, kde více prší, houby rostou,“ sdělil mykolog.

Ilustrační foto.
Hrad Pernštejn ovládnou rytíři, v Boskovicích začne festival pro židovskou čtvrť

Nedostatkem vláhy trpí i Hodonínsko. „Je potřeba, aby zapršelo, půda je vyprahlá. Ale na Bukovských kopečcích rostou holubinky nebo bedly. Lidé chodí sbírat houby hlavně k Radějovicím, Bohuslavicím či Kyjovu a do Ždánického lesa,“ sdělil prezident Mykologického kroužku Ratíškovice Václav Koplík.

Počasí nepřeje houbám ani v následujících dnech. „Sice bude teplo i déšť, ale zároveň má foukat vítr, který podhoubí ještě více vysuší,“ podotkl mykolog Antonín.

MARTINA MORESOVÁ

V dozorčí místnosti vyrostla velkoplošná monitorovací stěna s devíti obrazovkami bez rámečku. Strážník si na stěnu rozloží obraz podle svých potřeb.
Vyškov už strážníci hlídají na velkoplošné stěně. Přesídlili do nové služebny