Nabídne řadu vymožeností. „Hlavní devízou stavby je izolace střechy, která nepustí zejména v létě dovnitř horko. V budově, která nemá obvodové stěny, oproti jiným kravínům nehučí větráky,“ zmínil mluvčí univerzity Filip Vrána.

Mendelova univerzita v Brně přestavuje své vědecké projekty výstava vědeckých projektů Moravském náměstí u sochy Jošta.
Nad čím bádají? Výstava na Moravském náměstí ukazuje práci Mendelovy univerzity

Moderní kravín a areál v Žabčicích
- Školní zemědělský podnik Mendelovy univerzity v Žabčicích na Brněnsku chová přibližně 1200 kusů skotu.
- Polovinu z tohoto počtu tvoří 600 krav plemene holštýn, nejrozšířenějšího na světě.
- Ročně podnik vyrobí více než 11 tisíc litrů mléka.
- V areálu nyní vyrostl nový kravín za 20 milionů. Jde o nejmodernější kravín v republice. Obývají ho krávy určené na maso.

Jelikož kravám nejvíce vyhovuje teplota osm až deset stupňů, ta se může v budově regulovat. Budova je ale zároveň přizpůsobená tak, aby se v ní pohodlně mohli učit budoucí odborníci. „Chtěli jsme, aby byl objekt co nejpřívětivější pro zhruba sedmdesát krav a jalovic masného typu, pro který je určený. Vytvořili jsme trend, jímž se chceme řídit při dalším budování kravínů ,“ řekl ředitel podniku Radomil Měřínský.

V novém bydlí krávy určené na maso, v areálu ale ročně vyprodukují i více než jedenáct tisíc litrů mléka od dojnic, které bydlí v dalších objektech. I ty jsou moderní. „Kvalita mléka dozajista souvisí i s prostředím, dojírnou a personálem. Naše parametry jsou na tom velice dobře,“ uvedl Měřínský.

Nová zoo do Brna přenese severní pól
Brněnská zoo ukáže sněžné levharty i modré ovce. Návštěvníci snadněji zaparkují

Největší část chovaných zvířat tvoří holštýn, nejrozšířenější plemeno skotu na světě. „V roce 2017 se holštýnská kráva Kája ze žabčického podniku stala na soutěži nejkrásnější dojnicí České republiky,“ podotkl Vrána.