Spolu s lídrem lidovců Stanislavem Juránkem se sešel k neoficiálnímu jednání u kávy už v sobotu večer.„Myslím, že jsme lepší partner, než komunisté," řekl Juránek při setkání Haškovi.

Hašek nicméně potvrdil, že bude jednat i s dalšími stranami. ČSSD má od nedělní páté hodiny odpoledne jednání krajského výboru. Tam se rozhodnou o postupu při vyjednávání. Schůzky s lídry čtyř stran zvolených do zastupitelstva má Michal Hašek naplánované od půl sedmé večer. Jako první přijde do krajského sídla strany na Masarykově třídě v Brně lídr komunistů Vojtěch Adam, následovat ho bude lidovec Stanislav Juránek. Hašek se chce setkat i s lídry pravicových stran Jiřím Crhou a Janem Vitulou. Kromě něj bude ve vyjednavacím týmu sociální demokracie dosavadní náměstek Václav Božek, předseda strany Bohuslav Sobotka a brněnský poslanec Jeroným Tejc.

Na setkání už se chystá i KSČM. „Sociální demokracie je vítěz voleb a záleží na ní, jakou možnost zvolí. Ve hře je kromě levicové koalice i spojení sociálních demokratů s lidovci. Nicméně voliči v Jihomoravském kraji dali jasně přednost levicové variantě. A myslím, že podle toho by to mělo vypadat," poznamenal jihomoravský lídr komunistů Vojtěch Adam.

V krajském zastupitelstvu získaly převahu levicové strany. Dohromady mají devětatřicet křesel. Plány ODS nebo TOP 09 na pravostředovou koalici s lidovci se proto neuskuteční. Jedinou možností, jak připravit ČSSD o vládu v kraji, což je pro pravicové strany podle jejich slov nepřijatelné.

VÝSLEDKY VOLEB V JIHOMORAVSKÉM KRAJI

číslo    politická strana  mandáty
60 Česká strana sociálně demokratická 23
43 Komunistická strana Čech a Moravy 16
84 Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová      14
70 Občanská demokratická strana 7
48 TOP 09 a Starostové pro Jihomoravský kraj 5

V PONDĚLNÍM SPECIÁLNÍM VOLEBNÍM VYDÁNÍ ČTĚTE:

Rozhovor s Michalem Haškem a dalšími osobnostmi voleb
Přehledné výsledky voleb do krajského zastupitelstva i senátu
Analýzy
Grafy
Zajímavosti
Detaily z vašeho města