Žáky postupně testují v pátek a jako jeden celek za třídu odběry posílají do laboratoře. Ta jim do pěti hodin odpoledne zašle výsledky. V případě pozitivního testu rodiče mají dva dny na reakci. "S krajskou hygienickou stanicí jsme domluvení, že do konce víkendu zajistí PCR testy pro všechny z pozitivní třídy tak, aby děti s negativním výsledkem mohly nastoupit v pondělí do výuky," přiblížil Jedlička.

Žáci prvního stupně Základní školy Kotlářská v Brně absolvovali první antigenní testy na Covid-19.
Zásoby testů se tenčí. Školy na jihu Moravy chtějí PCR, ale nemají na ně

PCR TESTY VS ANTIGENNÍ TESTY

* PCR test je šetrnější a odebírá se ze slin.
* Testovat stačí pouze jednou za 7 dní, oproti dvěma antigenním odběrům.
* Rozpozná i bezpříznakové nakažení.
* Odhalí britskou nebo jihoafrickou mutaci covidu.
* Cena s nádobou se speciálním roztokem je 100 korun. Nehradí ji pojišťovna.
* Lze otestovat jednotlivě i po skupinách.

Na rozdíl od antigenních testů si ale škola neinvazivní testy musí platit sama. "Ze školního rozpočtu to nepřipadá v úvahu. Na jeden týden testy vyjdou na dvacet tisíc korun. Naštěstí nám přispívají rodiče," pochvaloval si ředitel.

Nově PCR testování podpoří i město. "V minulém týdnu jsme viděli, že některé školy v Brně přistoupily k PCR testování ze slin a sháněly peníze od sponzorů a rodičů. Před čtrnácti dny jsem psal otevřený dopis ministru školství i ministru zdravotnictví. Dodnes nemám odpověď. Proto jsme se rozhodli, že roli státu zastoupíme a ředitele a rodiče podpoříme," okomentoval náměstek primátorky Petr Hladík.

Reagoval tak na předchozí komunikaci s řediteli brněnských škol. O náklonnosti k PCR testování nejen ředitelů, ale i rodičů Deník Rovnost informoval na začátku týdne. Brno společně s firmami Teplárny Brno a Sako Brno přispějí školám částkou sto korun na jednoho žáka a to za měsíce květen i červen.

Podle jednoho z učitelů Základní školy Sirotkova v dětech vzniká frustrace. "Když víme, že ty antigenní testy nejsou zdaleka spolehlivé, přijde mi to jako zbytečnost. I žáci to vnímají jako takovou hru a jakákoliv forma neinvazivních testů je pro ně příjemnější," řekl Michal Kříž.

Noční pokládka cementobetonového krytu vozovky.
Betonáři na D1 u Devíti křížů jedou nonstop. Osm kilometrů cesty položí za 8 dní

S tím souhlasí sami žáci této základní školy. "Je to daleko lepší, než když jsme si to museli strkat do nosu, i když to byly jen dva centimetry," svěřil se při testování jeden školák na místě reportérce Deníku.

Dalším cílem pro ředitele Jedličku i náměstka primátorky Hladíka je zrušení povinnosti nosit roušku ve třídách. "Osobně si myslím a budu tak apelovat na ministra školství i zdravotnictví, že jak se nám teplota zvyšuje venku i ve třídách a pokud využijeme PRC testy, které jsou kvalitní a přesné, škola by měla mít možnost upustit od povinnosti plošného nošení roušek ve svých prostorách," řekl Hladík.