Častěji se přitom ztrácejí právě muži. „Pohřešovaných mužů evidujeme dvaačtyřicet, žen šest. Jde ale vesměs o starší případy. Z letošního roku nemáme pohřešovanou žádnou ženu a muže jen dva. Václava Horňáka z Hodonína a Miroslava Urbánka z Brna," informovala policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Důvod, proč policisté pátrají víc po mužích, je především v jejich akčnosti. „Mají dobrodružnější povahu, v našich databázích jsou třeba i takoví, kteří se před lety ztratili v zahraničí v horách nebo na moři," vysvětlila mluvčí.

S tím souhlasí psycholog Jiří Brančík. „Muži jsou obecně rizikovější a můžou se připlést k okolnosti, která zapříčiní, že nějakým způsobem zmizí. Někdy to ale udělají i z vlastní vůle, když se potřebují ztratit třeba kvůli vztahům nebo nějakému zločinu," podotkl Brančík.

Takové případy zažili i policisté. „Stává se, že někoho najdeme, a on nás pošle pryč. Nechce, aby člověk, který ho hledá, věděl, kde je," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Ztrácet se podle Brančíka muži mohou i v souvislosti s aktuálním děním ve světě. „Kdyby se člověk chtěl připojit třeba k Islámskému státu jako bojovník, je zmizení nejlepší možnost. Pak se to nikdo nedozví a on nebude mít potíže, když se vrátí," konstatoval psycholog.

Pátrání po člověku má většinou stejný scénář. „Nejdřív obvoláváme nemocnice a jiná zdravotnická zařízení, jestli neměl pohřešovaný třeba dopravní nehodu. Potom začneme hledat u příbuzných a známých. Dále zjišťujeme, kde člověk byl, jestli třeba nejel do lesa na hřiby, abychom měli kam směřovat pátrání," uvedl Malášek.

Pohřešované lidi hledají policisté aktivně dvacet let. Pátrání ukončí až v době, kdy by ztracený dovršil sto let. „Může se stát, že po pěti letech najdeme v lese nějakou kostru a zjistíme, že je to například František Novák, pohřešovaný od roku 2010. Ověřujeme to pomocí DNA, občas nás k identifikaci navede třeba výrazný prsten," vysvětlil mluvčí policie.

Tragický závěr mělo i pátrání ze začátku letošního června. Pohřešovaného Radima Řičánka policisté našli už po pěti dnech, ale mrtvého. Verzi, že jedenačtyřicetiletý otec tří dětí spáchal sebevraždu, rodina odmítla. „Ten den volal kolegovi a říkal, že se schůzkou za hodinu počítá. Manželce řekl, že přijede dřív domů," sdělil tehdy bratr mrtvého Karel.