„Chceme dětem ukázat, jak se ve velkém chovají ovce a kozy. Dozvědět se zajímavosti z jejich života a také, co všechno se dá z jejich mléka, vlny a srsti vyrobit. Udělali jsme si pěkný výlet s vnoučaty a přítelem,“ říká u vstupu do areálu Renata Žilková z Blanska.
Kromě koz a ovcí v ohradnících je pro děti magnetem číslo jedna jízda na koních. V centru areálu mají na betonovém prostranství stánky řemeslníci. V poledním žáru se tam pod přístřešky točí také několik kolovratů. Na jednom z nich přede vlákno ze srsti angorských koz Hana Plšková z Benešova na Blanensku. Na ramínkách pak vystavuje nádherné svetříky vlastní výroby. „Takový svetřík z mohéru mi zabere desítky hodin práce,“ říká žena.
Příchozí ochutnávají speciality z regionálních produktů a také jehněčí maso z balkánského kotlíku. Lahodný pokrm v něm připravuje Jan Macků ze starého ovčáckého rodu. „Nejezte housky, dejte si u nás šťavnaté kousky,“ láká příchozí ke kotlíku. Podle něj se jedná o pokrm z pomezí dnešního Chorvatska a Srbska z oblasti Slavonie. „Pocházeli odtud moji rodiče a recept si vzali s sebou. Já už balkánský kotlík dělám podle stejné receptury přes čtyřicet let,“ vysvětluje bodrý muž.
Haluškový king se pěkně nadřel
V poledne startuje soutěž v pojídání halušek na čas. Každý ze závodníků jich má na talíři naservírováno rovné kilo. Gigantickou porci jako první zvládne spořádat známý maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého na Svitavsku. Po jídle má za devět minut. Odváží si pohár a titul Haluškový king. „Moc mi to ale dnes nešlo. Pořádně jsem se nadřel. Halušky byly tentokrát příliš velké a moc mi do krku neklouzaly,“ hlásí po skončení soutěže profesionální jedlík Němec.
Ovčácké slavnosti se u Malhostovic konají už od roku 2004. Jejich součástí je národní výstava plemen ovcí a koz. „Termín slavností jsme vybrali po domluvě s malhostovickým farářem. Je to týden po vavřineckých hodech. Abychom mu nenabourali pouť,“ usmívá se Vít Mareš z pořádajícího Svazu chovatelů ovcí a koz.
Dodává, že jejich snahou je veřejnost seznámit s aktivitami kolem chovu ovcí a koz. Přiblížit jejich produkty a stará řemesla. V areálu Zlobice svá zvířata vystavuje v sobotu zhruba třicítka chovatelů. „Příchozí uvidí stříhání ovcí, ovládání stáda pomocí pasteveckého psa, zpracování ovčí vlny a kozí srsti. Goralé pak předvedou výrobu sýra v kotlíku nad ohněm. A v naší kolibě se celý den připravují pokrmy z jehněčího masa,“ vyjmenovává body programu Mareš.
Kdo chce, může se odpoledne také zapojit do tradičního Vidláckého víceboje s hodem vidlemi do dálky nebo slalomem s kolečky naplněnými ovčím hnojem. K výstupu láká také nedaleká rozhledna.