Startuje ve středu na první plavební komoře ve Spytihněvi na Zlínsku už v pět hodin ráno. „Chci začít na kanálovém úseku a doplavat až do Skalice. Celkem mě čeká třiačtyřicet kilometrů,“ říká hodonínský plavec.

Více než čtyři desítky kilometrů chce zvládnout zhruba za čtrnáct hodin. Do slovenského přístaviště by chtěl připlavat před dvacátou hodinou. „Záleží i na tom, jaké bude počasí a jak silný bude vítr. Zdymadla ale oběhnu po břehu, jinak by měla každá komora zastavit klidně i na desítky minut. Na třinácti komorách by to mohlo být i více než dvě hodiny,“ vysvětluje Jedlička.

Ten se připravuje plaváním v řece Moravě, na přehradách, a ve středu se vrátil z tříkilometrové plavby v dolnorakouském Tullnu. Do Baťova kanálu se však ponoří premiérově. „Jde o stojatou vodu, takže kvalita je trošku horší. Letos byl ale vypuštěný kvůli vyčištění a zpevnění břehů, takže je v poměrně dobré kondici,“ říká čerstvý čtyřicátník, který se kromě plavání věnuje i triatlonu. Očekává, že poplave přibližně rychlostí přes tři kilometry v hodině.

V Petrově se konaly oslavy 80 let Baťova kanálu. Při té příležitosti se uskutečnila i výstava historických traktorů, které v minulosti tahaly lodě.
Jako kdysi. Při oslavě osmdesáti let Baťova kanálu táhl traktor loď s nákladem

I ve středu ho tak lidé v mezinárodní plavební cestě uvidí v neoprenu a s nafukovací oranžovou bojkou za zády. „Pomáhali jsme vyřídit povolení na plavební správě. Jsme totiž rádi, že se sportovec zapojí takovým způsobem do oslav. Je to také krásná hra s čísly, protože dosáhl polovičního věku vodní cesty,“ upozorňuje ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek.

Doprovázet jej budou kolegové z hodonínského oddílu sportovního plavání, kteří poplují na loďce. Další přátelé pojedou po břehu na kole, navíc bude pod dohledem jednoho profesionálního záchranáře.

Na několik kilometrů Jedličku pojede podpořit i několikanásobný světový šampion v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák. „Marek je borec a takový mimořádný výkon si zasluhuje podporu,“ smeká jednašedesátiletá cyklistická legenda. Bydlí ve Veselí nad Moravou, kudy Jedlička poplave krátce po třinácté hodině.

Strážnice o víkendu žila třiasedmdesátým folklorním festivalem. Jak slaví své hody, přijeli do Strážnice předvést krojovaní z Vracova.
Vracovští předvedli ve Strážnici hody, Maďarky nesly na hlavách lahve