„Rodiče se s Karolínkou právě vrací z Vídně, kam se díky dárcům vypravili vyzkoušet speciální ortézy, aby mohla chodit. Vyrobí je pro ni na míru. Je to neuvěřitelné, během krátké doby se na účtu sešlo nejen potřebných sto padesát tisíc korun, ale během posledních dnů se vyšplhaly příspěvky od lidí i firem na rovných tři sta tisíc korun. Maminka Karolínky nemohla dojetím ani mluvit,“ uvedl v úterý odpoledne za organizátory sbírky Marek Venuta ze Znojma.

O příběhu Karolínky z Moravského Krumlova jste se mohli dočíst v Deníku Rovnost. Díky penězům navíc mohou rodiče pořídit Karolíně i speciální boty k ortézám a uhradit režijní náklady i rehabilitaci. „Sbírku pro Karolínu necháváme stále otevřenou, dárci tak mohou pomoci s dalšími náklady na léčbu i pomůcky,“ řekl Venuta.

Více než 250 sportovců vyběhlo na den po Štědrém večeru na trať 39. ročníku znojemského Vánočního běhu Elektrokovu.
Vánoční běh Elektrokovu Znojmo bude pouze online

Pětiletá Karolína si od Ježíška přála právě ortézy, aby mohla chodit. Trpí totiž vzácným onemocněním, leukodystrofií, kvůli kterému je odkázána na invalidní vozík.

Kvůli špatnému vývoji svalů jí nohy neposkytují dostatečnou oporu pro chůzi. „Naučila se pohybovat po čtyřech a ve vysokém kleku, ale velmi jí to zatěžuje kolena, na kterých se jí tvoří bolestivé otlaky. S pomocí ujde jen velmi krátkou vzdálenost,“ přiblížil dříve deníku známý rodiny a otec pěti dětí Marek Venuta, který se rozhodl pomoci.