O podobném případu informovali policisté naposledy minulý týden. Čtyřiadvacetiletou ženu zastavili v brněnské Bystrci. „Už na první pohled bylo zřejmé, že je pod vlivem drog, což prokázal i test. Řidička uvedla, že před chvílí kouřila marihuanu a den předtím si vzala dávku pervitinu," uvedla mluvčí brněnské policie Andrea Straková.

Strážci zákona jí okamžitě zadrželi řidičský průkaz. Teď je podezřelá z ohrožení pod vlivem návykové látky a hrozí jí až tříleté vězení.

Technika je lepší

Nárůst odhalení podobných případů připisují policisté tomu, že lidé skutečně jezdí častěji opilí a pod vlivem drog, ale také svému lepšímu vybavení. „Problematikou se zabýváme dlouhodobě. Máme ale čím dál lepší techniku. Například jsme dostali přístroj drug test, kterým jsme schopni rychle zjistit přítomnost drog v těle," upozornil mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

Dopravní hlídky díky tomu zjistí pervitin, heroin i marihuanu. Tu si občas před jízdou zakouří i jedenadvacetiletý mladík. „Vždy řídím v noci, kdy moc aut nejezdí. Jsem při tom víc při smyslech, než když si dám pár piv. Opilý nejezdím. Člověk to ale nesmí přehánět. Mám pár kamarádů, které bych od řízení, když kouřili marihuanu, odrazoval," svěřil se řidič, který nechtěl zveřejnit jméno.

Podle Jana Veselého z organizace Podané ruce, která pomáhá drogově závislým, marihuana sice nezpomaluje reflexy jako alkohol, ale člověk je zase bezstarostnější a méně soustředěný. „Na některé lidi však působí konopí naopak. Jsou úzkostliví a víc ve stresu," poznamenal Veselý.

Vedoucí brněnského dopravního inspektorátu Roman Póč upozornil, že u drogově závislých moc nezáleží na tom, jaké množství látky v sobě mají. „Odborníci se domnívají, že řidič může být nebezpečný, i když zrovna není pod vlivem drog, ale naopak má abstinenční příznaky. Je unavený a nesoustředěný. To jsou potom ty případy agresivních řidičů, kteří například někoho vybržďují," uvedl Póč.

Dodal, že někdy je jednání s těmito lidmi psychicky náročné. „Dochází k nadávkám i fyzickým útokům. Policisté pak musí používat i sebeobranu," řekl Póč.

Nevěděl, kde boural

Policisté častěji řeší i opilé řidiče. Výjimkou nejsou ani případy, kdy při kontrole nadýchají tři promile alkoholu. Stejně jako na konci října sedmatřicetiletý muž ve stříbrném opelu, který jel po Hradecké ulici v Brně. Kruhový objezd projel prostředkem, poničil přední část auta, a přesto pokrčoval v jízdě.

Zastavili ho až policisté. „Řidič se jim snažil namluvit, že píchl obě přední kola a nebyl schopný říci, kde boural. Toto místo našla až další přivolaná hlídka. Při dechovém testu se na displeji testeru objevila hodnota 2,96 promile alkoholu," prohlásil policejní mluvčí Šváb. Muž skončil v policejní cele a je obviněný z trestného činu.

Jen s pokutou a zákazem řízení vyvázla Brňanka, kterou zastavila dopravní hlídka začátkem září. „Byla jsem večer na oslavě a ráno sedla do auta ještě se zbytkovým alkoholem. Nadýchala jsem půl promile. Pak mě čekala cesta do nemocnice na krevní testy," popsala svou zkušenost žena, která nechtěla uvést jméno. Za přestupek přišla na osm měsíců o řidičský průkaz a zaplatila dvanáct tisíc korun.