Kdy bylo nejvíc plno u velkoplošné obrazovky v pavilonu Z? U medailového závodu biatlonistky Veroniky Vítkové. Hned v úvodní den zimních olympijských her v Pchjongčchangu získala první českou medaili, a to bronz z ženského sprintu. „Asi jsme si vybrali špatný čas na rozhovor,“ žertovala veslařka Topinková Knapková při debatě pro Deník, která se konala přesně v moment, kdy Vítková dokončovala svou druhou zastávku na střelnici.

Miroslava Topinková na Olympijském festivalu v zóně Deníku.
U plátna fandili Vítkové, u curlingových drah stáli lidé fronty

Sympatická biatlonistka Vítková nakonec rozradostnila české fanoušky. Skončila třetí za vítěznou Němkou Laurou Dahlmeierovou a druhou Norkou Marte Olsbuovou. „Zní to až neuvěřitelně. Byl to můj sen mít svou olympijskou medaili. A je neuvěřitelné, že se to povedlo hned v prvním závodě," rozplývala devětadvacetiletá Vítková.

Česká republika přitom mohla získat i dvě medaile v jedné hodině. Rychlobruslařka Martin Sáblíková bojovala na tříkilometrové trati o další úspěch. Lidé u obrazovky vydrželi a s napětím sledovali její boj.„Poslední kolo, Martino pojď,“ burcoval závodnici i publikum v Brně moderátor Petr Svěcený. Nakonec to na druhý cenný kov v Koreji nestačilo. Dlouhou jezdila rodačka z Nového Města na Moravě na páté pozici, nakonec se zlepšila, ale v čase 4:00,54 dojela čtvrtá.

Odpoledne diváky čekala curlingová exhibice, které se účastnila část českých reprezentantů a členové brněnského curlingového klubu Sem Tam Brno. „Zájem o curling díky mediím i výkonům reprezentace roste. Lidi tento sport baví. Je to vidět i u drah na festivalu, za což jsme rádi,“ sdělil kapitán curlingové reprezentace Jiří Snítil.

Diváci měli opět možnost vyzkoušet desítky sportovišť a trenažérů. Přilákaly i Davida Turečka z Uherského Hradiště. „Původně jsem se přijel podívat na hrad Špilberk, ale říkal jsem si, že ten v Brně na rozdíl od Olympijského festivalu bude stát ještě dlouho. Vyzkoušel jsem si rychlobruslařský a biatlonový trenažér,“ pochvaloval si.

V neděli se mohou návštěvníci kromě dalších besed se speciálními hosty v zóně Deníku, také na kryathlonový závod. O půl dvanácté si lidé u velkoplošné obrazovky můžou vychutnat medailový ceremoniál biatlonistky Vítkové.

PETR UHLÍŘ, PETR MUSIL

Jiří Snítil na Olympijském festivalu v zóně Deníku.
Prostě Brno jede, usmívá se kapitán curlingové reprezentace Snítil