Starostové obcí i vodaři tak dál pokračují v boji za záchranu unikátního zdroje pitné vody. „Utvrdili jsme se v tom, že ochrana zásadního prameniště okresu je skutečně nezbytná, a že je tedy nutno podniknout všechny možné kroky, které povedou k zamítnutí záměru těžby,“ uvedl ředitel Vodovodů a kanalizací Hodonín Pavel Koubek po jednání ve Skalce.

Právě tam se konalo setkání, kde vznikla iniciativa proti záměru těžby štěrkopísku v katastru města Uherský Ostroh, o kterou již deset let usiluje firma Františka Jampílka. „A to navzdory tomu, že případná těžba může kriticky ohrozit nejvýznamnější a nenahraditelný zdroj pitné vody pro více než sto čtyřicet tisíc lidí,“ sdělil Koubek.

Psali jsme k tématu => Těžba štěrkopísku? Krajští radní se postavili za pitnou vodu

Vedení obcí se také seznámilo s novým znaleckým posudkem, který nechal vypracovat Jihomoravský kraj. Ten má vyvracet tvrzení EIA, tedy posouzení vlivu na životní prostředí a následných posudků ministerstva životního prostředí, který mluví o nevýznamném vlivu těžby na blízký vodní zdroj. „Například při povodních se těžbou otevřenou vodní hladinou mohou průsaky kontaminovat zdroje podzemní vody,“ upozornil starosta Bzence a předseda představenstva okresních vodařů Pavel Čejka.

Psali jsme k tématu => Těžba bude bez problémů, tvrdí firma

Nový posudek poskytl kraj nejen vedením obcí, ale také báňskému úřadu, který má rozhodnout o stanovení dobývacího prostoru. S prezentací pro veřejnost však nepočítá. „Dám přednost většinovému názoru odborníků, ale určitě budu stát za občany kraje a hájit jejich zájmy,“ řekl jihomoravský radní pro životní prostředí Miroslav Kubásek.

Psali jsme k tématu => Báňský úřad stopl přípravu těžby štěrkopísku

Obvodní báňský úřad pro území krajů Jihomoravského i Zlínského zatím proces přerušil. „V rozhodnutí stanovil, aby těžební organizace doplnila stanovisko krajské hygienické stanice, a zatím se tak nestalo,“ uvedl mluvčí Státní báňské správy Bohumil Machek.

Víc si o tématu přečtěte v týdeníku Slovácko