Podle vyhlášky, která platí od začátku roku, musí za odpad v Brně platit i cizinci, kteří ve městě žijí déle než tři měsíce. Týká se to tak i tisíců zahraničních studentů. „Je to nehorázné. Říkám tomu výpalné. Magistrát nám vyhrožuje trojnásobnými poplatky, když za odpad nezaplatíme. Já už přitom platím kolejím i doma v Košicích. Teď bych měl platit za stejnou věc potřetí. Po poradě s právníkem jsem se tak rozhodl nátlak magistrátu ignorovat," řekl Andreánsky, který kvůli tomu poslal stížnost ombudsmanovi.

Jen na kolejích Masarykovy univerzity bydlí asi dva tisíce zahraničních studentů. Někteří o vyhlášce ani nevědí. „Zatím mi o tom nikdo neřekl. Vždy stačilo platit správě kolejí. Je to podle mě nespravedlivé. Ale pokud po mně bude někdo poplatek vymáhat, raději zaplatím. Nemíním se s nikým hádat," sdělil jeden ze slovenských studentů, který kvůli tomu, že zatím nezaplatil, nechtěl zveřejnit své jméno.

Nový systém kritizuje i opoziční Strana zelených. „Brno se chlubí, jak je univerzitní město, přitom vyhláškou zahraničním studentům hází klacky pod nohy. Navíc je nespravedlivá. Studenti z naší republiky, kteří bydlí na kolejích, totiž platit nemusí," upozornil Ander.

Podle mluvčího brněnského magistrátu Pavla Žáry se město vyhláškou snaží ulevit Brňanům. „Studenti nepoužívají jen popelnice v areálu kolejí, ale i jinde ve městě. To, že poplatky můžeme vybírat pouze od těch zahraničních, je dané nedokonalým zákonem," zdůraznil Žára.

Ander s ním nesouhlasí. „Zákon výběr pouze umožňuje. Vyhláška se tím řídit nemusí," upozornil zastupitel.

To, že vyhláška má své chyby, připustil i náměstek brněnského primátora Ladislav Macek. „Snažili jsme se při její tvorbě být co nejspravedlivější. Je možné, že jsme opomněli některé skupiny obyvatel, kde se může poplatek zdvojovat. Systém prověříme, a pokud zjistíme, že je diskriminační, navrhneme jeho úpravu," řekl Macek.

Poplatek 675 korun museli lidé zaplatit do konce května. Asi patnácti procentům lidí, kteří to neudělali, hrozí pokuta ve výši trojnásobku poplatku i následná exekuce.