S jednoznačným názorem odjížděl do Prahy například člen předsednictva krajské buňky David Malinkovič. „Šli jsme do toho, abychom mohli alespoň nějak plnit náš volební program, ale když si nemůžeme jmenovat vlastní členy vlády, už tu možnost nemáme,“ řekl.

Proti zůstávání ve stávající vládě jsou i další členové krajského předsednictva. „Můj názor je vystoupit,“ vzkázal Tomáš Soukal. Z pondělního jednání v Praze se kvůli zahraniční cestě omluvil.

Proti setrvání ve vládě byli také sociální demokraté na Břeclavsku. „Na okresním předsednictvu jsme se shodli, že jsme pro opuštění vládního projektu,“ oznámil tajemník Petr Sulovský.

Nafukovací měsíc brněnské hvězdárny.
Největší událost a učební pomůcka. Přistání na Měsíci připomíná obří model

Ve vedení brněnské buňky o tomto tématu kvůli době dovolených nejednali, ale i tam jsou pro ukončení menšinové spolupráce s hnutím ANO. „Od začátku jsem byl proti tomu, abychom ve vládě vůbec byli. Byl to polibek smrti a všechno se to potvrzuje,“ reagoval místopředseda brněnské sociální demokracie Jiří Oliva.

O tématu se nebavili ani na Hodonínsku. „Za mě by ale ČSSD ve vládě zůstat měla, protože o tom rozhodli členové v referendu,“ uvedla předsedkyně okresní organizace Hana Habartová.

Předseda vyškovské okresní organizace Roman Hanák se k záležitosti vyjadřovat nechtěl. Znojemský starosta Jan Grois nechává vše na předsednictvu strany.

Bývalý blanenský starosta Lubomír Toufar je naopak pro zachování nynější vlády. „Jsme tam mnohem prospěšnější než v opozici a máme šanci něco prosadit. Z opozice těžko,“ sdělil.

Ilustrační foto.
Z toxického kyanidu chtěl získat stříbro. Nebezpečnou látku mu zabavila ostraha

Vadí mu, že strana není jednotná. „Nelíbí se mi také postoj prezidenta, který této nejednotnosti a oslabené pozice ČSSD dost často zneužívá. Poté, co ji opustil, si rád při každé příležitosti přihřeje svoji polívčičku,“ poukázal.

K udržení stávající menšinové koalice vyzývá i bývalý hejtman Michal Hašek. „Případný nynější odchod z vlády vnímám jako opakování kruté historické chyby ministrů demokratických politických stran včetně tehdejší československé sociální demokracie v kritických dnech února 1948 jejich demisemi,“ napsal.

MICHAL HRABAL
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI