V následujících dvou letech budou platit stejné obchodní podmínky jako dosud. „Podoba následných vazeb, které politici ještě jen vyjednají, je velkou neznámou, ale vzhledem k tomu, že se česká a britská ekonomika vzájemně potřebují, nepředpokládám žádné výrazné zhoršení oproti současnému stavu," podotkl analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Jihomoravští podnikatelé se shodují, že je ještě příliš brzy na vytváření závěrů. „Předpokládáme, že nás odchod Británie z Unie nějakým způsobem ovlivní, zatím však neumíme přesně odhadnout v čem. Hlavně pro exportéry bylo určitě výhodnější členství Spojeného království v Unii. Zatím situaci pozorně sledujeme a zařídíme se podle dalšího vývoje," uvedl předseda představenstva brněnské Regionální hospodářské komory Miloš Škrdlík.

Někteří podnikatelé se příchozích změn obávají. „V blízké budoucnosti, kdy se budou vyjednávat smlouvy mezi Británii a Unii problémy nečekáme, a věříme, že brexit neohrozí ani naše podnikání jako takové, jelikož jsme softwarová firma. Zásadní pro nás bude nová smlouva o pracovním trhu. Je totiž možné, že na našich pobočkách v Británii za zaměstnance zaplatíme více peněz," podotkl produktový manažer společnosti Clevermaps Lukáš Puchrik.

V současné době v Británii pracuje mnoho Čechů, a jejich vstup na britský trh je díky členství v Evropské unii poměrně jednoduchý. „Věřím, že ani nové smlouvy jejich vstup na trh nějak výrazně neomezí, protože mnozí jsou zaměstnaní jako levná pracovní síla a pro Brity tím pádem výhodní," podotkl manažer institutu veřejné správy Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity Filip Hrůza.

Třeba au pair do země vyráží i díky programům společnosti Student Agency. „Ve Velké Británií mají au pair pobyty velkou tradici, a zájemkyně o ně mohly do státu vyjíždět i před vstupem České republiky do Evropské unie. Předpokládáme, že Británie bude tento program podporovat i nadále, může se ale stát, že žadatel projde třeba složitějšími administrativními procesy, nebo si bude muset zařídit vízum," poznamenala manažerka au pair a pracovních pobytů Student Agency Martina Citterbardová.

V návaznosti na výsledky britského referenda v pátek poklesla libra. „Měna bude pod tlakem i v následujících měsících spolu s tím, jak bude přetrvávat politická krize," poznamenal Šimara.

Firmy však věří, že propad nebude dlouhodobý. „Pokud se jedná o momentální reakci, problémy by způsobit neměl," podotkl Škrdlík.