Částečně tam nahradí služby sommeliérů. „Myslím, že vynález ocení především skuteční znalci vína. Nepotřebují přednášku. Naopak začátečníci služby sommeliérů ještě stále využijí," podotýká sommeliér Dan Mádr.

Přístroj je plně samoobslužný. „Zákazník na displeji okamžitě vidí vzorek, který hodnotí. Dále pak jeho množství, cenu a kredit na kartě. Takže má hned u sebe aktuální informace, které se ho týkají," dodává Mádr.

Automat dokáže vína vychladit na správnou teplotu. „Bílá na šest stupňů a červená na šestnáct. Víno je v láhvi pod dusíkem, takže nemůže zvětrat a kvalita vína je tak zachovaná minimálně měsíc," vysvětluje sommeliér.

Zákazníci mají na výběr ze třech různých množství. Při ochutnávce si dají decilitr, půl deci nebo čtvrt deci.

Vinotéka si automat nechala vyrobit na zakázku. Obsáhne až dvaatřicet lahví vína. „Podobný přístroj lidé nenajdou nikde jinde v republice. Inspirovali jsme se na Novém Zélandě při našich zahraničních cestách. Automaty v zahraničí ale měly kapacitu pouze na osm lahví a to nám nestačilo," doplňuje muž.