Podle něj je hledání zubaře běh na dlouhou trať. „Zubaři nejsou, ale ministerstvo zdravotnictví přijalo nový program na dotace, který by měl pomoci místům, kde prostě lékaři chybí, hlavně v obcích,“ dodal starosta. Novinku vítá a doufá, že se vesnici podaří s žádostí o dotaci uspět a konečně najít schopného stomatologa.

Tři domy na náměstí v Ivanovicích na Hané se rozhodlo vedení města zbourat
Domy mizí z náměstí. Co je nahradí, rozhodnou místní

Stejný problém mají v Šaraticích. Tamní ordinace rovněž patří obci, která lékaře neúspěšně shání několik měsíců. V Otnicích za sebe hledá zubařka náhradu. Rovněž marně.

Kde zubaři chybí∙ Zubaře marně hledají v Pustiměři, Šaraticích i v Otnicích.
∙ S obsazením ordinací by měl pomoci nový dotační program ministerstva zdravotnictví.
∙ Problémy mají i v Adamově na Blanensku, ze tří zubařů tam zbyl jeden.


Podle předsedy Oblastní stomatologické komory Vyškov Jiřího Wolfa je prostředí ordinace na vesnicích pro stomatology méně atraktivní. „Tlačí se spíš do velkých měst,“ konstatoval Wolf. Podle něj jde o celorepublikový problém. A v poslední době se podle jeho informací mladí ani moc nehrnou do studia v oboru stomatologie.

Pomoci s problémem v oblastech, kde zubaři chybí, by měl nový dotační program ministerstva zdravotnictví od letošního května. Stomatologové můžou požádat o příspěvek na zařízení ordinace až do výše přesahující milion korun. „V současné době je program v přípravě. V dubnu se vytipují oblasti s omezenou dostupností stomatologické péče. Konkrétně obce, kam bude dotace směřována,“ okomentovala mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Sami pacienti můžou posílat ministerstvu tipy, kde jim zubní ordinace chybějí.

Stejný problém trápí i radnici a pacienty v Adamově na Blanensku. Z původních tří lékařů tam zůstal jeden. Zubařka a majitelka ordinace Eva Tomaštíková hledá kolegy marně. „Mám tady studenta na praxi, který by mohl nastoupit, ale i tak hledám dál a zatím bez výsledku,“ řekla Tomaštíková. Nový dotační program chystaný ministerstvem oceňuje.

Ilustrační foto.
Volání v době mobilní? V Újezdu třeba jen ve dveřích mezi ložnicí a obývákem