Šéfové tržnice slibují, že s plným provozem budou prodejci přibývat a vyplní dosud poloprázdné prostory. „Máme podepsané smlouvy s prodejci téměř na všechna místa. Budovu chceme zaplnit do konce roku,“ řekl mluvčí tržnice Jan Šmikmátor.

Na slavnostním otevření lidé nevyužité prostory neviděli. „Někteří prodejci jsou v nich v provizorních podmínkách. Nestačili si totiž vybavit vlastní místa tak, aby tu mohli být nastálo,“ podotkl Šmikmátor.

Prázdno je i v nejvyšším patře. Firma 4E Production, která tržnici provozuje, tam stále připravuje coworkingové centrum, které se vždy večer promění v bar. Hotové má být v říjnu.

Kromě nezaplněných prostor je podle lidí problém i střecha budovy. Na vyhlídku se nedostanou vozíčkáři. Městskou část na to upozornil ředitel organizace Opus Lacrimosa, která se zabývá zlepšováním života handicapovaných, Leoš Fučík. „Se zástupci městské části jsem se v tržnici sešel. Souhlasili, že stav střechy není v pořádku, ale je obtížné ji opravit,“ řekl.

Rozebírání makety Německého domu na brněnském Moravském náměstí.
Kontroverzní kostra Německého domu z Moravského náměstí postupně mizí

Při přestavbě tržnice nemohli střechu dělníci upravit na bezbariérovou kvůli požární ochraně. „Nemůžeme rozšířit terasu tak, aby byla bezpečně přístupná pro vozíčkáře a současně, abychom pro všechny zachovali únikový východ,“ uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

O nápravě nyní představitelé Brna-středu jednají s odborníkem na bezbariérovost. „Spolupracujeme s odborným projektantem, abychom mohli navrhnout správné řešení,“ dodala Dobešová. Konkrétní návrhy ale zatím zastupitelé nemají.

I přes problémy se na středeční slavnostní otevření tržnice vypravilo dost lidí. Návštěvníky lákalo nejvíce občerstvení z kašny a stromů. „Chtěl jsem vidět, jak tržnice vypadá. Navíc jsem si tady dal pivo a párek zadarmo,“ řekl Petr Gregor. Organizátoři zvali Brňany také na koncerty bubeníků Jumping Drums, Robo Patejdla a skupiny Vltava.

Tržnice v plném provozu nabídne lidem prodlouženou otevírací dobu. Oproti uplynulým měsícům si mohou nakoupit každý den od pondělí do soboty až do desíti hodin večera.

Vojáci z židenických kasáren mají pamětní desku
Vojáci z židenických kasáren mají pamětní desku. Za obranu proti fašistům