Především v případě papoušků budou provozovatelé zoo vděční za informace, pokud například někomu vletí do bytu. Zatím se je snaží alespoň nalákat. Kvůli poškození výběhu se přitom nejdříve rozprchli také lemuři nebo klokani, které ale ošetřovatelé odchytili většinou ještě uvnitř areálu. „Jednoho klokana ale kolegové chytali až u pivovaru,“ upozornila ředitelka vyškovské zoo Dagmar Nepeřená.

Poškozená je podle ní především zeleň, v areálu zahrady padlo bezmála padesát stromů. Vítr zasáhl především původní část zahrady, zatímco ta nová byla v pořádku. „Vichřice se nedotkla ani DinoParku. Víkend byl tak ve znamení úklidu a likvidace škod. Na pokácení některých dřevin jsme museli pozvat specialistu,“ doplnila Nepeřená.

Na postižených místech pomáhají také vojáci z bučovické posádky.
Pomoc z Vyškovska? Nářadí, potraviny i dobrovolníci

Zoo získala podporu od města, které jí zajistilo techniku na odklízení poničené zeleně. Ředitelka ocenila pomoc několika jednotek dobrovolných hasičů stejně jako žáků a učitelů ze Základní školy Purkyňova, kteří pomohli s odklízením škod. Zapojili se také studenti vyškovského gymnázia a řada dalších dobrovolníků.

Zástupci zoo už ujistili, že zvířata vyvázla ze situace v dobrém stavu, zároveň registrují nabídky příspěvků na podporu od návštěvníků. „Všem děkujeme a této pomoci si obrovsky vážíme. S velkou pokorou si říkáme, že vzhledem k hrůzám, které postihlo Hodonínsko, jsme na tom velice dobře. Kdo opravdu potřebuje v těchto dobách finančně podpořit, jsou právě oni. Proto bychom rádi Vaši pomoc přesměrovali na ně,“ reagovali v příspěvku na sociálních sítích. I nadále přitom zůstává dostupný oficiální účet vyškovské zoo 257772890/0300.