Sedmasedmdesát tisíc návštěvníků přilákalo v pátek a sobotu podle pořadatelů dvaadvacáté Znojemské historické vinobraní. Jejich pozornost přitahovaly působivé historické průvody a scény na hlavní tribuně, burčák, víno a pochutiny u desítek stánků a vystoupení kejklířů, šermířů a muzikantů na několika scénách v centru Znojma.

„Ondřej Havelka a jeho Melody Makers jsou prostě skvělí profesionálové. Čiší z nich radost z hudby a dokáží doslova roztancovat náměstí," nechal se slyšet Pavel Koutný, jeden z přihlížejících sobotnímu vystoupení známého bigbandu na hlavní tribuně na Masarykově náměstí.

Náklady? Sedm milionů korun

Ředitel Znojemské Besedy Dušan Varga byl s prvními výsledky Vinobraní, které Beseda vůbec poprvé organizovala přímo sama, spokojen. „Návštěvnost je podobná jako loni. Dosud jsme nespočítali, jak dopadneme ekonomicky. Náklady na Vinobraní se vyšplhaly na sedm milionů korun, pomáhal nám Jihomoravský kraj, Vinařský fond i sponzoři. Já sám jsem si průvod v pátek večer neužil, vše bylo hektické a náročné na organizaci. Nejvíce se mi líbilo na Mikulášském náměstí, kde vládla neopakovatelná atmosféra a bylo zcela zaplněné návštěvníky," uvedl ředitel.

Poukázal také na rytířské turnaje v horním městském parku. „Jsem mile překvapen, kolik lidí dokázaly turnaje přitáhnout. Možná by stálo za úvahu zbudovat speciální kolbiště," plánoval Varga. Program si pochvaloval i starosta Znojma. „Lidem se líbil průvod i program. Letos jsme se zaměřili více na děti, což mělo pozitivní ohlas," poznamenal starosta Vlastimil Gabrhel.

Dvanáct zásahů

Klidný průběh největší znojemské akce v roce potvrdil i šéf záchranné služby Arnošt Růžička. „Od pátečního večera do nedělního rána jsme zasahovali dvanáctkrát. Sedmkrát byla na vině zvýšená konzumace alkoholu, ošetřovali jsme i jeden drobný úraz, který se stal jednomu z účinkujících v průvodu," vypočítal šéf záchranky.

Dvě ztracené děti, špatné parkování a zvládnutí agresivního chování. Takové případy zaměstnávaly o Vinobraní strážníky. „Dvě ztracené děti jsme vrátili rodičům. Bohužel jsme museli nechat odtáhnout tři auta majitelů bydlících v centru a předvedli jsme dva agresivní muže, kterým bylo nutné domluvit. Přijali jsme jednapadesát oznámení, z toho čtyři byly na rušení nočního klidu," přiblížil Vinobraní ředitel Městské policie ve Znojmě Ivan Budín.

Velké koncentrace lidí na jednom místě využili také kapsáři. „Kapesním zlodějům se podařilo ukrást sedm peněženek z kapes, kabelek nebo batohů. Terčem útoků se stali také prodejci. Čelili opakovanému odpojování elektřiny, ale i spršce v podobě házených kamenů," popsala víkend policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.