Představitelé Židlochovic na Brněnsku chtějí postavit pět bytů pro důchodce. Už podali žádost o dotaci na ministerstvo pro místní rozvoj. Právě stát podobné projekty podporuje.

V Židlochovicích funguje dům s pečovatelskou službou, nabídku rozšíří právě nová pětice bytů. „Začínáme s demolicí objektu, který stojí na místě, kde vzniknou,“ sdělil starosta Jan Vitula. Náklady na stavbu budou v milionech.

Že je pro penzistu velký problém sehnat byt v Židlochovicích, potvrdil předseda tamních zahrádkářů Jan Šotnar. „Sám bych podobný rád získal,“ svěřil se.

Ilustrační foto.
Bezpečnost v brněnské dopravě by měla zlepšit autonomní vozidla

Úředníci z ministerstva pro místní rozvoj přijali z jižní Moravy do února celkem šest žádostí na dotační titul Pečovatelské byty a jednu na Komunitní bydlení seniorů. „Vyhodnocení předpokládáme nejpozději v dubnu,“ uvedl mluvčí ministerstva Vilém Frček. Celkem resort na oba tituly vyčlenil 350 milionů korun.

Dům s dvaceti byty pro penzisty staví dělníci v Blížkovicích na Znojemsku. Bydlení je určené pro lidi starší šedesáti nebo pětašedesáti let. „Předpokládáme, že práce skončí v červnu 2020. Zatím máme sedmnáct předběžných žadatelů z celkem dvaceti bytů, a to jsme ani nezačali s propagací,“ zmínila blížkovická starostka Šárka Ježková.

Žádosti z kraje:
Pečovatelské byty:
Blížkovice (Znojemsko)
Březí (Břeclavsko)
Dambořice (Hodonínsko)
Dubňany (Hodonínsko)
Rudice (Blanensko)
Židlochovice (Brněnsko)

Komunitní bydlení pro důchodce:
Benešov (Blanensko)
Zdroj: ministerstvo pro místní rozvoj

Náklady dosáhnou zhruba sedmačtyřicet milionů bez daně, dotace je pro obec zásadní. V případě zisku ušetří miliony na jiné akce. „Žádali jsme o 12,6 milionu, ale zřejmě je nedostaneme, protože nesplníme kritéria. Přitom kvůli formalitě,“ bojí se Ježková. Konkrétnější nebyla.

Na podzim mají dokončit jedenáct bezbariérových bytů v domě pro důchodce v Hustopečích na Břeclavsku. I tam pomohl stát. „Podmínkou dotace je, že se do domu musí do tří měsíců nastěhovat nájemníci. Předpokládáme, že zájem bude veliký. Lidé už se chodí ptát,“ sdělila starostka Hana Potměšilová.

Bydlení pro důchodce podporuje také brněnská radnice. Předloni otevřela například dům s pečovatelskou službou v Mlýnské ulici. „Zastupitelé nedávno schválili také projekt na úpravu desítek nevyužívaných bytů ve špatném technickém stavu. Poslouží i důchodcům,“ poznamenal mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Nachází se v ulicích Bratislavská, Cejl nebo Koliště.

Český statistický úřad evidoval v roce 2017 v kraji 7228 neuspokojených žádostí do domovů pro důchodce.

MICHAL HRABAL, ADAM KOŠIR