Křenovičtí už oslovili Českou komoru architektů, která pomůže při vypsání soutěže. „Po vyhodnocení dotazníků se ukázalo, že největší poptávka bude po bytech 1+kk. Proto jsme upravili jejich poměr vůči 2+kk na jedna ku čtyřem,“ uvedl starosta Jan Mozdřeň.

Obec dům plánuje zaplatit z vlastního rozpočtu a pomocí půjčky. O dotaci žádat nebude. „Chceme, aby bylo bydlení určené především pro obyvatele Křenovic. U dotací je řada podmínek a nakonec bychom mohli zjistit, že v domě žije jen minimum Křenovických,“ vysvětlil Mozdřeň s tím, že pokud vše půjde podle plánu, stavba by mohla začít už v příštím roce.

ilustrační foto.
Stěhování. Knihovnu najdou Křenovičtí na nové adrese

Na pokrok to vypadá rovněž v Bučovicích, kde poptávka po místech v domově důchodců výrazně převyšuje nabídku. „Stavba nového domova je pro nás velmi důležitá. Celá bude v režii Jihomoravského kraje. Jednání se táhne už řadu let, kraji jsme darovali pozemek s bývalými jeslemi a ten slíbil výstavbu domova,“ připomněl bučovický starosta Jiří Horák.

162
vyplněných dotazníků obdržel křenovický obecní úřad. Drtivá většina lidí v něm uvedla, že by o byt v novém domě pro seniory měla zájem.

Vše ale vázlo na penězích. Teprve nedávno kraj schválil investici čtyřicet milionů korun. „Má také podanou žádost o šedesátimilionovou dotaci na ministerstvu práce,“ doplnil Horák.

Na Vyškovsku jsou v provozu tři domovy pro důchodce s celkovou kapacitou 429 míst, na Blanensku je jich pět a jejich kapacita je 472 míst. „Při srovnání všech krajů patří Jihomoravskému v počtu lůžek pro staré lidi jedno z předních míst. Evidujeme jich na šest tisíc v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem,“ uvedla krajská mluvčí Monika Brindzáková.

Unikátní keltský opasek našel náhodně muž v lese na Kunštátsku. Po zakonzervování září nyní opasek starý více než dvattisíce let v plné kráse. Foto: archiv Muzea regionu Boskovicka
Jižní Morava? Kraj pokladů, stále vydává nové. Některé ale prodávají detektoráři

Přesto právě na Vyškovsku i Blanensku čeká na místo v domově několik stovek zájemců a jejich počet stále roste. „Údaje o věkovém složení obyvatel na území Vyškovska a Blanenska ale odbor sociálních věcí krajského úřadu nemá,“ dodala Brindzáková.