Tři zóny vzniknou na jaře příštího roku. Řidiči se s nimi setkají v okolí Dřevařské, Bezručovy a Křídlovické ulice. „Chceme je začít rozšiřovat od února. Jaká forma regulace v nich bude, zatím není jasné,“ řekl brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, v okolí Pellicovy, Kopečné, Bratislavské či Koliště potkají řidiči modré zóny od osmnáctého listopadu. Zájem o rozšíření rezidentního parkování už dříve projevili představitelé městských částí hraničících s Brnem-střed, kde již zóny fungují, například Králova Pole, Žabovřesk nebo Brna-severu. „V prvních dvou oblastech u nás, okolí Drobného a Francouzské ulice, letos modré zóny zavádět nebudeme. Obyvatelé si ale už můžou pořídit rezidentní oprávnění pro stání v přilehlých oblastech Brna-středu,“ uvedl starosta Brna-severu Martin Maleček. S rozšířením zón do těchto částí počítá pravděpodobně na začátku roku 2021.

Srpnové události 1969 v Brně.
Výročí hanby: střelba do vlastních. Při protestech vyhasly v Brně dva životy

Změny systému od 30. září
- levnější parkovací oprávnění
- více hodin pro návštěvy
- návštěvnické oprávnění pro vjezd do zelené zóny
- stání motorek s oprávněním zdarma

Ačkoliv příští týden uplyne teprve první rok od fungování rezidentního parkování v brněnských ulicích, čeká řidiče na konci září jeho změna. „Rezidenti z oblastí s celodenní regulací získají dvojnásobný počet hodin pro návštěvy, tedy dvě stě. Lidé také zaplatí méně za parkovací oprávnění,“ uvedl některé ze změn Kratochvíl. O víkendech a o svátcích řidiči navíc v modrých zónách odstaví auta bez poplatku.

Nadále naopak přetrvá omezení vjezdu do historického centra města bez vyřízeného povolení. I průjezdy přes centrum se ale v budoucnu změní. „S úpravou počítáme od prvního ledna 2020,“ dodal.

Natáčení nového seriálu České televize Hlava Medúzy - na snímku Jiří Dvořák.
Řeší vraždy i znásilnění. Dvořák se kvůli natáčení Hlavy medúzy nechal zarůst

Někteří řidiči zavedení zón chválí. „Díky rezidentnímu parkování zaparkuji snadněji nedaleko centra. Bydlím v Králově Poli a zhoršení parkování jsem ale zatím nepocítila, takže nemyslím, že je důležité zóny zavádět i u nás,“ řekla Brňanka Klára Mačenková.

O změně rezidentního parkování informují od středy například speciální panely. „Webové stránky www.parkovanivbrne.cz fungují jako rozcestník, kde lidé naleznou vše ke stávajícímu režimu i změně platné od třicátého září,“ řekla primátorka Markéta Vaňková.

Novinky ohledně systému lidé zjistí také v mobilním centru. Od druhého září jej najdou na Moravském náměstí. Odtud se následně přestěhuje nejprve na náměstí Svobody, na Mendlovo náměstí nebo na třídu Kapitána Jaroše.

Obrysy postav symbolizující chodce sražené při dopravních nehodách se v úterý objevily na některých brněnských chodnících, foto z Lidické ulice.
Zemřel kvůli telefonátu. Obrysy sražených chodců v Brně varují před nehodami

Rezidentní parkování v novém
Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

- červená: historické centrum města, nutné povolení k vjezdu, celodenní regulace, půl hodiny stání zdarma,dále čtyřicet korun za hodinu
- zelená: nejbližší okolí historického jádra, celodenní regulace, hodina stání zdarma, dále třicet korun za hodinu
- modrá: zbytek města, regulace parkování jen přes noc, hodina stání zdarma, dále dvacet korun za hodinu
- světle zelená: okolí Křídlovické, Bezručovy a Dřevařské ulice, zavedení modrých zón na jaře roku 2020, režim není jasný

PAVLA HLOUŠKOVÁ
VOJTĚCH DUFEK