Hezké prázdniny jim popřál také kapitán. „Většinou předáváme vysvědčení ve škole, letos jsme dětem rozdali vysvědčení na palubě poprvé. Myslím si, že byly spokojené,“ popsala učitelka Lenka Staníčková.

Vesele začaly letní prázdniny u přehrady i ostatním Brňanům. Zástupci města tam pro ně v pátek v jednu hodinu odpoledne slavnostně otevřeli nové molo na Rakovecké pláži.

Nápad na stavbu velkou osm krát osmnáct metrů dostal bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl při svých cestách. „Připadalo mi škoda, že na přehradě není žádné molo. Teď se ukázalo, že tohle je svými rozměry dokonce největší v České republice,“ sdělil starosta.

Ilustrační foto.
Oživování, vážná zranění. Dvě děti vypadly v Bystrci z pátého a osmého patra



Molo Rakovec za 3,7 milionů korun lidem nebude sloužit pouze jako vstup do vody nebo k opalování. „Vyzkoušíme, jak návštěvníky nadchne a potom bychom tam mohli pořádat i kulturní akce,“ uvedl náměstek brněnského primátora pro oblast rozvoje města Martin Ander.

Na slavnostní otevření koupacího mola se přišla podívat i Brňanka Kateřina Vojtová. „Chodím sem moc ráda a novinky uvítám. Jen se bojím, že tam v létě bude spousta lidí a tak si mola příliš neužiji,“ svěřila se.

Záchranářům přinesla konstrukce starosti. Musí se naučit třeba, jak vytáhnout tonoucího zpod mola. „Je tady zvýšené riziko, zejména pokud ho lidé budou podplavávat,“ přiblížil vodní záchranář Petr Zelinka.

Ředitel brněnské spalovny Karel Jelínek.
Ředitel SAKO Jelínek: Jízda mezi natěsnanými auty? V tom jsou popeláři mistři



Koupací molo není jediná novinka Brněnské přehrady. „Postupně ji vylepšujeme. Přidali jsme třeba nové záchody, dětská hřiště a tento týden jsme otevřeli další tři grilovací místa,“ doplnil Ander.

Jeden z veřejných grilů lidé najdou na kníničské straně přehrady u pláže na Sokolském koupališti. Další dva jsou na bystrcké straně na plážích Rakovec a pod Dymou.

V létě míří lidé k Brněnské přehradě především za koupáním. Podle posledního měření krajských hygieniků je kvalita vody v ní mírně zhoršená.

ZUZANA VRBECKÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Žáci první třídy ZŠ Otevřená v Žebětíně dostali vysvědčení na lodi Dopravního podiku města Brna během plavby na brněnské přehradě.
Dopluli i s vysvědčením. Žáci ukončili školní rok i na přehradě