Nová metoda pomůže lidem s problémy chování nebo s narušenou komunikační schopností. „Přístup se jmenuje aplikovaná behaviorální analýza a lidem s poruchou autistického spektra a jejich rodinám pomáhá výrazně zlepšovat kvalitu života,“ uvedla Martina Fojtů z tiskového centra univerzity.

Pedagogická fakulta získala akreditaci mezinárodní Komory pro certifikaci behaviorálních analytiků. Jako jediná v republice tak může kurz vyučovat. Nabídne ho v celoživotním vzdělávání.

Unikátnost metody spočívá v důkladné diagnostice chování. „Lidé s autismem mívají záchvaty vzteku nebo sebepoškozování. Často pramení z toho, že mají omezené možnosti vyjádřit svoje potřeby. My se snažíme jejich chování v první řadě podrobně popsat a zjistit, co určitému projevu předchází,“ vysvětlil garant kurzu Karel Pančocha.

Když například autistické dítě dostane k jídlu červenou řepu, dostane záchvat vzteku a začne jídlo házet kolem sebe. Kvůli omezené dovednosti vyjadřovat se slovy nedokáže jinak vyjádřit, že řepu nechce. Odborník rodičům pomůže najít způsob, jak dítě přivést k dovednosti vyjádřit nelibost jinak. „Agrese je pouze projev, který se snažíme nahradit pro autistu i jeho okolí výhodnějším chováním,“ uvedl Pančocha.

Prevence před krádežemi v obchodních centrech v předvánočním období.
Obchodníci se připravují na nápor zlodějů. Nejčastěji mizí holicí strojky, tvrdí

Aplikovanou behaviorální analýzu začíná od letošního října na fakultě studovat třináct lidí. První takto vyškolení analytici by mohli začít pracovat za dva roky.

První pomoc pro rodiny, jejichž dítě trpí autismem, nově nabízí také projekt Simple Steps. Jde o multimediální výukový materiál ze Severního Irska, který vychází právě z principů aplikované behaviorální analýzy. Rodičům pomáhá lépe porozumět autismu.

Materiál jednoduchou cestou vysvětluje odchylky v chování autistů a jak s nimi nakládat. Situace názorně ukazuje animacemi a videotréninky. „Výukový program je čtyřiadvacet hodin denně online přístupný. Umožní rodičům lépe pochopit projevy dítěte a navázat s ním bližší kontakt, a to i když se podezření na poruchu autistického spektra nakonec nepotvrdí,“ sdělila koordinátorka projektu Milena Němcová z České odborné společnosti aplikované behaviorální analýzy. Sama má čtyřiadvacetiletou dceru s autismem.

Program mohou nyní lidé využít i v českém jazyce. Na českou verzi přispěla Všeobecná zdravotní pojišťovna. Zcela zdarma se tak do programu dostane prvních pět stovek zájemců. „Chceme touto cestou přispět k řešení situace lidí s poruchou autistického spektra,“ zdůvodnil ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Jihomoravští zdravotničtí záchranáři budou jezdit k pacientům elektromobilem.
K pacientům přijedou záchranáři autem na baterky. Koupi zvažuje i Brno-střed