V úterý budou o přijetí tohoto dědictví za zhruba půldruhého milionu hlasovat městští zastupitelé. „Jde o výjimečný počin a pro město bývá čest takový majetek přijmout,“ řekl hodonínský místostarosta Ladislav Ambrozek.

Radnice tak bude mít devadesát let starý rodinný dům, jehož součástí byla i pekárna, a který utrpěl škody při válečném bombardování. Manželé Žůrkovi se do něj přestěhovali z Moravského Písku před pětapadesáti lety. „Jedná se o tom, že by tam mohla fungovat jedna sociální služba. Nejdřív však bude muset dojít k rekonstrukci objektu,“ přiblížil Ambrozek.

V Petrově se konaly oslavy 80 let Baťova kanálu. Při té příležitosti se uskutečnila i výstava historických traktorů, které v minulosti tahaly lodě.
Jako kdysi. Při oslavě osmdesáti let Baťova kanálu táhl traktor loď s nákladem

V Hodoníně jde sice v posledních letech o ojedinělý dědický případ. V okolí však ne. Podobně se totiž před lety zachovala Marie Hanišová v sousedních Dubňanech. „Dům darovala s podmínkou, že místo, kde stál, bude sloužit sociálním účelům. Tím, že jsme tam postavili dům s pečovatelskou službou, jsme splnili její přání. Na budovu jsme také nechali umístit pamětní desku, která její štědrost připomíná,“ připomněl před časem bývalý místostarosta Josef Ilčík.

Trochu jinou cestou pomohla svému městu lékařka Libuše Studničková ve Bzenci na Hodonínsku. Ta odkázala peníze z prodeje svého domů na vznik tamního útulku pro opuštěné a týrané psy a kočky. „Tyto peníze byly zásadní proto, aby se mohl postavit náš útulek,“ upozornila předsedkyně bzenecké pobočky Ligy na ochranu zvířat Radka Hájková.

Ilustrační foto.
Hodonín zažívá bolestivý přerod. Některé služby proto ovládli pružní cizinci

I ve Slavkově u Brna před čtyřmi lety dostali nečekaný dar od rodačky města. „Žena se ve Slavkově narodila, ale později emigrovala do Švýcarska. Dostali jsme od ní půl milionů korun na rozvoj města. Za peníze jsme postavili chodník vedle kostela a vytvořili bylinkovou zahradu, která je na střeše Mateřské školy Zvídálek,“ přiblížila mluvčí radnice Veronika Slámová.

Naopak například v Blansku, Znojmě nebo Břeclavi se s podobným případem na radnicích nesetkali. „Zatím jsme závětí nic nedostali,“ potvrdil břeclavský starosta Pavel Dominik.

Ilustrační foto.
Třídní knihy nemohou volně ležet na stole. GDPR přinese víc souhlasů i zamykání