Klientů s Alzheimerovou chorobou má na jižní Moravě největší pojišťovna v České republice čtyři a půl tisíce. Nemocných v kraji za tři roky přibylo o necelých sedmadvacet procent, péče o ně stojí ročně téměř miliardu korun. „Nárůst nemocných čekáme i v dalších letech," uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Závěry průzkumu pracujícím pouze s pojištěnci nicméně podle vedoucí Centra pro poruchy paměti Kateřiny Sheardové nejde srovnávat s realitou. „Za tak krátkou dobu nemohl počet všech nemocných takto razantně narůst," řekla.

Čísla podle ní spíše vypovídají o větší informovanosti lidí. „Pacienti se k neurologovi nebo do specializovaných center dostávají dřív a častěji. To také díky osvětě mezi praktickými lékaři," vysvětlila Sheardová.

Rizikovým faktorem pro vznik Alzheimerovy choroby je především vysoký věk. „Většina pacientů z řad našich klientů je starších pětašedesáti let. Jak stárne společnost, přibývá i nemocných," potvrdil Tichý.

Mezi nejčastější příznaky nemoci podle Sheardové patří zhoršení paměti. „Častým projevem je v úvodu choroby zapomínání nedávných událostí, kladení předmětů na nesprávná místa, dezorientace v čase a místech," popsala. Naopak běžné zapomínání jmen pro Alzheimerovu chorobu příliš typické není.

S prevencí je potřeba začít už ve středním věku. „Klíčovými jsou dostatek pohybu, psychická hygiena jako prevence chronického stresu a deprese, a také zdravá strava," doporučila Sheardová.

Pacienty s Alzheimerovou nemocí přijímají třeba v Chráněném bydlení svaté Luisy charity Rajhrad na Brněnsku. „Péče o člověka s demencí je velmi specifická a z jistého pohledu náročnější než péče o fyzicky postižené. Z naší zkušenosti můžeme říct, že těchto lidí přibývá," uvedla Veronika Slezáková za Charitu Rajhrad.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ