Omezený čas návštěv znamená pro některé příbuzné problém.. „Chtěla jsem jít co nejdřív do nemocnice za tchýní, ale nedostanu se tam, musím být každé odpoledne v práci,“ vylíčila třeba pětatřicetiletá uklízečka z Brna Ilona Konečná. Uklízet kanceláře dopoledne nemůže, protože by rušila. „Snad tedy zvládnu zajít za tchýní o víkendu,“ doplnila.

Bohunická Fakultní nemocnice se pro návštěvníky otevírá od patnácti do sedmnácti hodin. Stejně je tomu i u svaté Anny, kam za pacientem může přijít jen jeden člověk, a to nejvýše na patnáct minut. Výjimku tvoří ti, kteří po dohodě s lékařem přijdou za nevyléčitelně nemocným v konečném stádiu choroby.

Areál VUT na Kraví hoře v Brně, kde upravený návrh nového územního plánu města vymezuje plochu veřejné vybavenosti, která je určená konkrétně pro městskou nemocnici.
Likvidace parku na Kraví hoře, kritizují někteří místo pro městskou nemocnici

Přijít do nemocnice může jen ten, kdo se prokáže negativním testem na koronavirus, potvrzením o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci. Test, ať již PCR nebo antigenní, nesmí být starší 48 hodin. V případě očkování je třeba, aby od poslední podané dávky uplynulo více než čtrnáct dnů. Návštěvy musí také povinně používat respirátor.

Vyškovská nemocnice upřednostňuje setkávání ve venkovních prostorách. Nemocnice ve Znojmě se lidem otevře ve středu a v neděli od půl třetí do půl páté. „Návštěvy jsme v tuto chvíli nastavili v takto omezeném režimu, protože organizačně je to pro zdravotníky administrativně velmi náročné a tento personál nám v současnosti chybí,“ objasnil náměstek znojemské nemocnice Zdeněk Monhart. Od dvou do čtyř je pak návštěvní doba v boskovické a kyjovské nemocnici.

Ilustrační foto.
Dvě dívky srazilo v Brně auto. Těžce zraněné skončily v Dětské nemocnici

Výjimkou je brněnská Dětská nemocnice, která je pro návštěvy malých pacientů otevřená denně. Přijít mohou každý všední den od půl páté do půl šesté odpoledne, o víkendech pak dopoledne od půl desáté do půl dvanácté.