„Letošní počet přihlášených výrobků je největší v historii. Jde zhruba o třetinový nárůst ve srovnání s předchozím ročníkem," podotkl ředitel regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil. Vítězové slavnostně převzali ocenění ve středu na veletrhu Techagro v Brně.

Agrární komora vyhlašuje také soutěž Regionální potravina, která má o tři kategorie méně než Zlatá chuť a zároveň je záruka místního regionálního původu.

Výrobky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory a Potravinářské komory.

TÉMA K VÝROBCŮM DOMÁCÍCH POTRAVIN NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ REGIONÁLNÍCH DENÍKŮ ROVNOST.

Zlatá Chuť jižní Moravy 2016, výsledky

1. Pekařské výrobky
Drnovský koláč – Lenka Haitová

2. Cukrářské výrobky
Mánička – Ing. Zdeňka Eywo Janská

3. Mléko a mléčné výrobky
Čerstvý sýr letní směs – Lenka Klíčová

4. Maso a masné výrobky tepelně opracované
Špek od Hakalíka – Miroslav Hakala

5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků
Moravská pečínka – PATRIA Kobylí, a.s.

6. Ryby a rybí výrobky
Siven americký – S.M.K., a.s.

7. Zpracované a nezpracované ovoce a zelenina
Jahodový extra džem – Jana Kučerová

8. Mražené výrobky
 Neobsazeno

9. Hotové výrobky – ostatní
Vaječné polévkové nudle – Miroslava Konečná

10. Ostatní potravinářské výrobky
Dýňový olej lisovaný za studena – Radek Bartoš

11. Nealkoholické nápoje
Vinný mošt Pálava – Magdaléna Válková

12. Alkoholické nápoje (kromě vína)
Slavkovská dvanáctka – Slavkovský pivovar, s.r.o.