V pondělí ráno potvrdil propouštění ředitel vojenské nemocnice Antonín Vodák. „Všichni čtyři pacienti, kteří u nás zůstali, jsou ve stabilizovaném stavu," sdělil Vodák. Čtveřici v neděli večer dopravily do nemocnice sanitky z brněnského letiště, kde přistál vojenský speciál upravený pro převoz pacientů. Zbytek cestujících dorazil do nemocnice mikrobusy. Další čtyři zraněné přepravilo letadlo až do Prahy.

I z nemocnice v chorvatském Gospiči pustili do České republiky včera další pacientku. „Vyjela ráno. Jednáme ještě o propuštění jednoho pacienta. K tomu dojde v nejbližších dnech," řekl český konzul ve Splitu Pavel Bednář. V gospičské nemocnici jsou už jen čtyři lidé. „Jeden z nich navíc není pacient, ale cestující, který zůstal jako doprovod," uvedl Bednář.

Další dvě dívky, třináctiletá dvojčata, leží v nemocnici v Záhřebu. „Jedna z nich utrpěla jen zlomeniny. Druhá byla po nehodě v kómatu. Její stav se ale zlepšuje a začíná se probírat," konstatoval konzul. Dívky jely na dovolenou s babičkou. Ta při nehodě zemřela stejně jako šestiletá sestřenice dvojčat.

Další pacienti se dostanou domů, až jim to dovolí lékaři. „Pro sestry s největší pravděpodobnosti opět pošleme letadlo, až budou schopné převozu. Pokud to bude možné, naložíme s nimi i zbývající zraněné," informoval Karel Šrol z Ministerstva zahraničních věcí.

Do České republiky zatím nemohou pozůstalí přepravit ani ty, kteří nehodu nepřežili. „Musí počkat, až dokončíme identifikaci a sepíšeme průvodní listy, bez kterých přes hranice těla nemohou. Hotové budou v nejbližší době. Pak těla převezou společnosti, u kterých byli cestující pojištění," vysvětlil Šrol.

Chorvatští vyšetřovatelé zjišťují příčiny nehody. Nejčastěji se spekuluje, že ji způsobil mikrospánek řidiče. Ten při nehodě zemřel. „Policisté teď také poslali autobus na expertizu, aby zkontroloval jeho technický stav," vysvětlil konzul Bednář.

Druhý z řidičů v době nehody spal. Vyvázl s oděrkami a pohmožděninami. „Už je zpět v České republice, ale je na tom psychicky špatně. Nekomunikuje ani se svou rodinou," sdělil jednatel společnosti JH bus Josef Soukup.

Dodal, že cestovní kancelář vypravila ten den se stejnou dopravní společnosti do Chorvatska dva autobusy. „Druhý jel do jiného letoviska. Dojel naprosto v pořádku," upozornil Soukup.

V něm seděla Hana Hložková z Vážan nad Litavou na Vyškovsku. „Po cestě se autobusy rozdělily. Místem u tunelu Krpani chorvatské dálnice A1 jsme projeli asi hodinu před nehodou," odhadla Hložková. Nikdy nezapomene na stále vyzvánějící telefon. „Všichni z rodiny a známí mi volali, zda jsem v pořádku. Když jsem to pak viděla v televizi, byla jsem v šoku," uvedla turistka.

Dovolenou si i přes tragickou událost nechtěla nechat zkazit. „Je teplo, užívám si odpočinku. Vrátím se domů v sobotu večer. Opět autobusem se stejnou cestovní kanceláří. Strach z cesty nemám," dodala Hložková.

Společnosti Atlas Adria teď čeká na seznam lidí, kteří při nehodě zemřeli. „Jakmile ho dostaneme, začneme řešit odškodné. Vyplatí ho pojišťovna Allianz, u které má dopravce sjednané povinné ručení. Zranění mají právo na náhradu škody nebo například bolestné. Všichni také od cestovní kanceláře dostanou zpět peníze za neuskutečněnou dovolenou," sdělila právnička společnosti Atlas Adria Alice Jelínková. O peníze mohou žádat i pozůstalí. Mají nárok na jednorázové odškodné ve výši až čtvrt milionu..

Mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek spolupráci potvrdil. „Smlouva s klientem je obchodní tajemství, takže nemůžu sdělit podrobnosti. Je ale možné, že zaplatíme několik desítek milionů korun," vysvětlil Bálek. Jelínková dodala, že cestovní kancelář o stávající klienty nepřišla. „V pondělí dorazili dokonce další zákazníci," řekla.