Atmosféra i setkání s přáteli láká Vlastimila Krmíčka z Břeclavi na koštech vín, které se konají na mnoha místech Jihomoravského kraje. Akce mají dlouholetou tradici. Někde je pořádají už desítky let. Zlepšuje se také kvalita vystavovaných vín. „Jezdím do Hrušek nebo do Drnholce. Mám tam kamarády, je to ideální příležitost si s nimi popovídat. Navíc ochutnám tamní víno,“ řekl Krmíček.

Například v Bavorech na Břeclavsku je košt, který se koná toto sobotu, jednou z nejvíce navštěvovaných akcí v obci. „Přijde více lidí, než máme v dědině obyvatel,“ přiblížil za pořadatele Petr Žluva.

Ve Velkých Bílovicích se konala soutěž o nejlepší český sekt.
Šampion mezi sekty? Nejlepší byl Bohemia Sekt

Návštěvníci mohou vybírat ze zhruba pěti set vzorků. „Počet se liší podle úrody. Loni byla dobrá, lidé mají dost vína. Kdyby hrozny pomrzly, vzorků je méně,“ informoval.

Podle Žluvy se zlepšuje i kvalita vín na výstavě. „I malovinaři se začínají o víno více zajímat. Ubylo vín, které byly na vyřazení nebo vyloženě špatné,“ uvedl.

Výběr z koštů vín
- Bavory (Břeclavsko) – 13. dubna
- Brumovice (Břeclavsko) – 13. dubna
- Milotice (Hodonínsko) – 21. dubna
- Slup (Znojemsko) – 13. dubna
- Starovice (Břeclavsko) – 13. dubna
- Želešice (Brněnsko) – 13. dubna

Dříve se na podobných výstavách více objevovaly ve vínech vady jako těkavky nebo sirky. Zlepšení potvrdil i sommeliér Marek Babisz . „I malí vinaři pracují s kvasinkami. Snaží se udělat dobré víno. Při hodnocení už bývá problém akorát s oxidací. Ale je to kvůli tomu, že vinaři vezmou víno z chladného sklepa, a když zůstane dva tři dny v teple, nevydrží,“ zmínil Babisz.

Na jednom z největší koštů na Hodonínsku, v Miloticích, si milovníci vína vyberou příští víkend dokonce z 1224 vzorků. „I u nás se pár vín s vadami najde. Vyřadíme jich však jen asi čtrnáct, což je pakatel,“ řekl předseda milotického výstavního výboru Petr Krist.

Na výstavě často sbírají úspěchy i malí vinaři. Podle Krista uspěli v minulosti u jednotlivých odrůd často právě menší vinaři na úkor vinařských firem.

Ilustrační foto.
Semafory, zákazy vjezdu potrápí řidiče. Kvůli opravám malého obchvatu Hodonína

Košt má dlouhou historii, koná se už více než padesát let. „Pořádáme ho vždy před Velikonocemi. Navštíví ho okolo dvou tisíc lidí,“ přiblížil Krist.

Jubilejní padesátý ročník výstavy vín uspořádali letos vinaři ve Vranovicích na Brněnsku. Při této příležitosti dokonce vydali almanach o historii koštu i vinařství v obci. „Letos jsme překonali rekord v počtu vystavovaných vín. Bylo celkem 813 vzorků,“ poznamenal předseda pořádajícího spolku Drahomír Dofek.

Za tu dobu se změnila i odrůdová skladba vystavených vín. „V roce 1968 bylo dvaasedmdesát procent směsek. Bílá směs byla nejvíce zastoupená až do roku 1981, pak začal mezi bílými převládat Ryzlink vlašský,“ přiblížil Dofek.

Za dohledu ozbrojené eskorty převezli vzácné exponáty z brněnského Moravského zemského muzea do Uherského Hradiště.
Po zuby ozbrojení policisté hlídali převoz sošky z prstního článku mamuta

Naopak krátkou, třináctiletou, historii má sobotní Čulský košt ve Slupi na Znojemsku. „Jako velká vinařská obec jsme neměli vlastní košt,“ vysvětlil začátky předseda tamních vinařů Michal Mikulenčák.

Letos vinaři vystaví asi 430 vzorků, akci navštěvuje zhruba tři sta lidí. „I malí vinaři spolu mluví o vystavených vínech, porovnávají své vzorky i s kolegy z okolních vesnic,“ zmínil Mikulenčák.

Hříbě exmoorských poníků u Havraníků na Znojemsku z roku 2019.
Po vřesovištích už běhá první hříbě exmoorských poníků. Další klisny brzy porodí

Podle sommeliéra Babisze košty vín v obcích lákají čím dál více přespolních návštěvníků. „Třeba do Hrušek jezdí turisté z celé republiky. Je to i díky tomu, že obec je na trase mezi Přerovem a Břeclaví. Většina návštěvníků je přespolních. Podobné je to i v jiných obcích,“ poznamenal.