V průzkumu odpovídalo přes dva tisíce respondentů s nadváhou či obezitou. Podle výsledků více než polovina z nich vnímá svou nadváhu jako nemoc. Sedmdesát procent nicméně problém u lékaře neřeší. „Léky na předpis jsou spíše taková berlička v boji s nadváhou. Základ je zdravý racionální jídelníček, správný pitný režim a pohyb,“ nastínila obezitoložka Šárka Svobodová.

Většina respondentů je přesto ochotná investovat do hubnutí i tisíce korun měsíčně. „Desetina lidí by zaplatila i více než tři tisíce, pokud by léčba zabrala,“ vyčíslil za tvůrce projektu Michal Kárný.

Kraj s nadváhou. Infografika.Zdroj: Deník/Ivo ŠpatnýPodobně je na tom Monika Karásková, která s obezitou bojuje. „Investice do hubnutí se vyplatí. Kéž by tomu šly obětovat jen peníze a nic jiného,“ míní.

Nejčastěji lidé ztloustnou kvůli postupnému přibírání nebo kvůli psychickým či zdravotním potížím. Jen pět procent respondentů přitom jí, když má hlad. „Ostatní přemáhají chutě. Jídlem také zahánějí smutek nebo bojují proti únavě,“ vysvětlila Svobodová.

Ilustrační foto.
Software psychologů z Brna testuje armádní vojáky na dálku

Podle psycholožky Ivy Málkové jsou často spouštěčem emoce. „Je třeba dosáhnout toho, aby pro člověka hubnutí nebylo bojem, ale aby ho bral jako změnu životního stylu,“ řekla.

Obézních na jižní Moravě podle odborníků přibývá. „Tento problém trápí čím dál více lidí, ročně řeším čtyři stovky případů. Jde o takovou epidemii obezity, lidé už si nemusí potravu opatřovat sami a kupují tolik jídla, že ho ani nespotřebují. Nejde jen o tloušťku, ale o nebezpečí kardiovaskulárních chorob. Většina lidí také v nadváze vidí jen estetický problém a věří nesmyslným redukčním dietám. Místo tuků pak spalují vlastní svaly,“ popsala Miroslava Navrátilová z Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

V celorepublikovém srovnání je nicméně jižní Morava pořád čtvrtá nejhubenější. „Hlavním důvodem je podle mě informovanost o zdravém životním stylu. Velká část lidí se o své zdraví zajímá a dělá pro něj něco. Na druhou stranu je dost lidí, kteří svou nadváhu nevnímají jako problém,“ nastínil praktik Ivo Procházka.

Ilustrační foto.
Neinfekční epidemie: vysoký tlak má každý čtvrtý dospělý, nemocných dál přibývá

Alarmující je podle něj zejména počet dětí a mladých s nadváhou. „Může za to sedavý styl života a málo pohybu ve škole. Radikálně se zvyšuje se hlavně počet obézních chlapců. Více než tři čtvrtiny dětí si pak nadváhu přenesou i do dospělosti,“ upozornil Procházka.

S obézními dětmi často pracuje i Svobodová. „Dnes bohužel není výjimkou i velmi mladý pacient s cukrovkou druhého typu nebo vysokým tlakem,“ doplnila.

Nadváha a obezita v kraji
- Předloni se kvůli obezitě v kraji léčilo přibližně 110 tisíc lidí.
- Jižní Morava je mezi kraji čtvrtá nejhubenější.
- Podle lékařů je to zejména lepšící se informovaností a ochotou pro své zdraví něco dělat.
- Přesto přibývá zejména obézních dětí a mladých.
- Podle průzkumu projektu Nebudu obézní a organizace Stob jen minimum lidí s nadváhou jí, když mají hlad.
- Spíše je svádějí chutě nebo emoční vypětí.
- Pro zhubnutí většina lidí obětuje i tisíce korun za měsíc.