Povinnost starostům ukládá dva roky stará novela zákona. Například obec Milovice na Břeclavsku ji ale zatím splněnou nemá. „Nevím, jestli ji stihneme. Opravovali jsme silnice, zaváděli internet a věnujeme se věcem, které vnímáme jako důležitější., tohle je zbytečné,“ míní starostka Věra Antošová.

Strategie sportu
• Všechny obce na jižní Moravě ji musí vypracovat do 1. července 2018.
• Obsahovat má sportoviště v obci, jejich stav, vlastnické vztahy i plán rozvoje na deset let.
• Bez ní nebudou mít obce a sportovní kluby nárok na krajské či státní dotace.

Podle mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Jarmily Balážové je cíl novely podpořit sport v souladu s místními i krajskými plány. „Důležitější jsou v poslední době volnočasové aktivity pro všechny generace. Obec by priority v oblasti sportu měla zahrnout do rozpočtů a nezapomenout na žádnou skupinu obyvatel,“ uvedla.

Plán rozvoje sportu nemají hotový zatím ani v Kunštátu na Blanensku. „Pracujeme na tom. Nicméně si myslím, že vypracování dlouhodobého plánu je administrativní zátěž a nevím, zda bude do budoucna nějak užitečná,“ podotkl radní města Aleš Havelka.

Pokud sportovní kluby či obce požádají o dotaci bez nebo v rozporu s místní strategií, s velkou pravděpodobností ji nedostanou.

Přehlídka závodních aut a motorek Brno Revival Mezi pavilony.
Výstaviště znovu hostí legendární stroje i jezdce. Začíná festival rychlosti