Parné léto na Brněnskou přehradu nalákalo stovky lidí. Někteří se chladí ve vodě, jiní se opalují na přilehlé pláži. Podřimující ženu najednou probouzí chladné kapky vody, které na ni dopadají z otřepávajícího se psa. Scénu, která mnohdy končí hádkou či dokonce přítomností strážníků, možná už milovníci přírodního koupání příští rok neuvidí. „Kvůli konfliktům plavců a pejskařů chceme omezit pohyb psů na některých plážích," informoval kníničský starosta Martin Žák.

Zákaz pohybu psů se má týkat pláží U Lva, která sousedí s hasičskou stanicí na Brněnské přehradě, a části Sokolského koupaliště u restaurace Hříbek, kterou chce městská část začít stavět příští rok. „Na přehradu nás kvůli sporům s pejskaři volají lidé často. Třeba když pobíhající pes začne skákat po dítěti, rodičům to samozřejmě vadí. Majiteli psa v takovém případě hrozí pokuta, jelikož má mít zvíře pod kontrolou," podotkl mluvčí brněnských strážníků Michal Simandl. Na přehradu v sezoně strážníci vyjíždějí několikrát týdně.

Zakázané pláže
● Zákaz pro pohyb psů má nově platit na dvou plážích, které spadají do katastru Kníniček.
● První pláž s názvem U Lva leží u hasičské stanice na Brněnské přehradě, další pláž je součástí Sokolského koupaliště.
● Na plážích, které spadají pod katastr Bystrce, zatím zákaz neplánují.

Zda se plán radnice skutečně naplní, rozhodnou na začátku příštího roku brněnští radní. „Městské části nám posílají návrhy do půlky ledna. Poté se budeme jejich návrhy zabývat," uvedl náměstek primátora Martin Ander.

Podle starosty Žáka se mohou majitelé psů vyhnout konfliktům s ostatními návštěvníky, pokud využijí zadní část Sokolského koupaliště nedaleko hospody U Šuláka. „Tu před časem vyhradily Lesy města Brna přímo psům," řekl Žák.

Tento prostor vítá pejskař Patrik Chukir. „Chápu, že lidem může přítomnost psů vadit. Podle mě je super, že tam je vyhrazené místo speciálně pro nás," myslí si.

Naproti tomu Jana Šťastná chodí na pláž pod Hříbkem každé léto se psem a pláže se vzdávat nechce. „Pokaždé si Aranku hlídám, je vycvičená a lidi neobtěžuje, nevidím důvod, proč bychom měly být vyloučené někde daleko od občerstvení," zlobila se žena.

Přítomnost psů neřeší ani Marek Drápal z blízkých Kníniček. „Dokud mi nelezou na deku, tak mi nevadí," řekl mladík.

Vyhláška, která psy vypoví z pláží, má platit celoročně. Území, které zapoví, označí cedule. „Lesy města Brna je umístí, až budou potřeba," doplnil Žák.

Zatímco kníničské pláže chystají omezení, Bystrčtí o tom zatím nejednali. „Stížnosti na úřadě nemáme, pokud se ale nějaké objeví, budeme o omezení jednat," informoval bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl.