Těsně před dokončením zásadní rekonstrukce náměstí jsou třeba řemeslníci v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku. „Do patnáctého března bude hotovo. Dělníci nabrali dva týdny zpoždění kvůli nepříznivému počasí,“ uvedl první muž města Miroslav Miloš.

Obyvatelé Hrušovan nad Jevišovkou již nyní se zájmem sledují, jak se náměstí mění. „Chybí část dlažby u prodejny Jednoty a mobiliář. Lidé na změny reagují vcelku příznivě. Těšíme se na moderní prvky, kdy si lidé budou moci sednout ke smart sloupu. Tam bude wi-fi, světlo, kamera a rozhlas, lidé si tam mohou dobít mobilní telefony. Nabídneme i digitální úřední desku,“ vypočetl Miloš. Opravy mají spolykat devatenáct milionů korun.

Na opravy náměstí se chystají také v Letovicích a v Bořitově na Blanensku. Obnovu centra rozdělilo vedení obce do několika etap. První z nich začne už letos. „Tento rok bychom chtěli postavit budovu technického zázemí. Uvnitř bude dílna, garáže pro techniku, sklad, ale i veřejné toalety,“ přiblížil starosta Bořitova Antonín Fojt.

Ilustrační foto
Zaječí se dočká kulturního domu. Vznikne z diskotéky

V dalších fázích přibude dětské hřiště, nové osvětlení, vodní prvek, lavičky, ale také parkovací místa. Celá revitalizace přijde na zhruba pětadvacet milionů korun. Hotovo má být do tří let.

V Rousínově na Vyškovsku zatím obyvatelé města stále čekají na dokončení oprav druhé poloviny náměstí. Ta první už slouží asi osm let a nevzhledný asfalt tam nahradila dlažba. „Na druhou část náměstí připravujeme projektovou dokumentaci,“ sdělil místostarosta Rousínova Zdeněk Šedý s tím, že není jisté, zda se s pracemi začne alespoň příští rok.

Dosluhující multikáru nahradilo nové víceúčelové auto. Městské služby Hustopeče jej mohou využívat celoročně.
Údržba města? S opravou chodníků i odmetáním písku pomůže nové auto