Častěji si myjte ruce, nepijte z jedné láhve a neotírejte jejich hrdla rukama. Takto budou už ve čtvrtek varovat učitelé děti a studenty, kteří nastoupí do škol a školek. Kvůli epidemii žloutenky některé chystají zpřísněná preventivní opatření. Vyzvala je k tomu krajská hygienická stanice. „Letos je desetinásobný počet nemocných žloutenkou ve srovnání s předchozími lety. Musíme být opatrní," uvedla vedoucí epidemiologického odboru stanice Brno Renata Ciupek.

Nejvyšší pravděpodobnost nakažení je na veřejných místech. Proti tomu se chce bránit mateřská škola v Bayerově ulici. „Dočasně omezíme cestování hromadnou dopravou, abychom snížili riziko," uvedla ředitelka Markéta Brázdová.

Školka navíc koupila bezoplachové dezinfekční gely. „Při příchodu je děti použijí hned v šatně a nemusí čekat, až se dostanou až dovnitř. Abychom předešli nebezpečí, budeme děti intenzivněji upozorňovat na nutnost mýt si ruce," sdělila Brázdová. Zároveň zdůraznila, že strach z šíření nemoci mezi dětmi nemá.

Nebojí se ho ani v řečkovické základní škole na Horáckém náměstí. „Běžně dodržujeme přísné hygienické předpisy. Děti však samozřejmě poučíme o nebezpečí a jak mu předcházet," potvrdila ředitelka školy Ivana Melichárková.

Učitelský sbor školy podle ní bude také zvažovat doporučení k očkování proti žloutence. Na prvních třídních schůzkách proberou další možnosti ochrany učitelé i s rodiči.

Přestože se hygienici epidemie ve školách nebojí, nabádají učitele, aby nepodceňovali preventivní opatření. Při sepsání nebezpečných aktivit nezapomněli ani na společné ukusování svačin nebo sdílení cigaret. „Přes sto padesát dětí jsme naočkovali kvůli tomu, že přišly do styku s nemocným, takže jsme onemocnění zabránili. V současné době není hospitalizované žádné dítě školního věku," popsala Ciupek.

Upozornění, kterým hygiena varuje školy před možnou nákazou, zvláště uvádí také doporučení školám s potravinářskými obory. Jejich zástupci tvrdí, že jsou připravení. „Máme přísná hygienická opatření kvůli práci s potravinami. Učně a studenty vždy varujeme na třídnických hodinách," popsala Alena Štěpánová ze Středního odborného učiliště v Charbulově ulici.

Proti šíření nemoci škola vypracovala vlastní opatření. „Máme metodiku, se kterou jsme učně seznámili. Vědí díky tomu, jak se zachovat. Hygiena navíc nemocné hlídá, takže školu včas varuje," popsala.

Epidemie může odeznít až s příchodem chladného počasí

Brno - Mladík vystoupí z autobusu v centru Brna a první kroky vedou pro zmrzlinu. Vedro ji však brzy rozpouští a on si ji olizuje z rukou. I takto se mohou podle vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Brno Renaty Ciupek lidé nakazit žloutenkou. „Lidé nejsou při jídle a pití opatrní, přestože vědí o epidemii," upozornila.

Podle ní mnozí na základní hygienu, jako je mytí rukou, zapomínají. „Lidé u sebe mají nosit dezinfekční gel nebo ubrousky a mýt si ruce při příchodu z venčí," poradila.

Přes veškerá opatření, která instituce zavedly, podle ní klesne počet případů nakažení až s ochlazením. „Ze zkušenosti z předešlých let víme, že s chladnějším počasím se epidemie zmírňuje. Je ale možné, že se zastaví teprve, až lidé začnou nosit rukavice," odhadla brněnská epidemioložka.

Nakažení se bojí třeba Brňanka Marie Vyskočilová. „Venku nejím, radši zajdu do restaurace nebo se najím doma. U sebe nosím dezinfekční vodu, kterou kromě rukou mohu umýt hračku, pokud synovi spadne," uvedla mladá matka sedmiměsíčního chlapce.