S větším množstvím výjezdů sanitek ke kolapsům z horka proto počítá i mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková. „Denně zatím jezdíme tak ke čtyřem případům. Pokud člověk ale na dlouho neztratí vědomí nebo nemá jiné příznaky, záchranáře není třeba volat," zhodnotila Kropáčková. Podle ní výjezdů ještě přibude.

Aby staří lidé neskončili v nemocnici, měli by podle Tytykala zůstávat doma. V nezbytných případech je nutné zásobit se při cestě ven vodou. „Problém starších lidí je v tom, že často berou léky na odvodnění kvůli srdečním selháním a nechtějí pít, aby nemuseli často chodit na záchod. Je to pak začarovaný kruh," postěžoval si gerontolog.

Jak pomoci lidem, kteří zkolabují
• je nutné posadit přehřátého člověka na zem
• stav člověka zlepší čerstvý vzduch a stín
• je dobré co nejdříve zvednout nemocnému nohy
• začít s chlazením těla (vodou, ovíváním)
• pokud je člověk v bezvědomí, zavolat záchranáře
• pokud má přehřátý člověk i jiné příznaky (zvracení, úraz hlavy), zavolat záchranáře

Každý týden už teď řeší alespoň dva kolapsy z horka i na pediatrické klinice Fakultní nemocnice Brno. „Často je to vina špatného režimu. Děti brzo vstávají třeba do školy, nestihnou se nasnídat a dohání to přes den třeba iontovými nápoji a ztrátu vody v organismu nenahradí," řekl přednosta kliniky Zdeněk Doležel.

Příznaky jsou potom podobné jak u dětí, tak u důchodců. „Mají mžitky před očima, návaly horka, více se potí, je jim špatně a v posledním stádiu kolabují," popsal Tytykalo. Nejlepší je podle něj v takových případech člověka posadit nebo alespoň opřít o zeď do stínu na čerstvý vzduch a zvednout mu nohy.

Pozor by si měli lidé dávat především v pondělí, teploty na jižní Moravě vyšplhají až na čtyřiatřicet stupňů Celsia. „Dnešek bude zatím chladnější. Zítra už na jižní Moravě bude přes třicet stupňů, začnou tedy tropické dny," popsal mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Ochlazení podle něj Moravu čeká až v úterý večer.

Podle vedoucího oddělení klimatologie v Brně Filipa Chuchma je léto v plném proudu. „V Brně jsme měli sedm tropických dnů, ale číslo se určitě zdvojnásobí," oznámil Chuchma s tím, že nejvíc tropických dnů bývá právě v červenci.