Nejen díky tomu, že se podle předloňského sčítání lidu hlásí k moravské národnosti přes půl milionů lidí, ale především díky spojení s hnutím Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury. „Jsme velmi rádi, že politická strana Moravané vyslyšela výzvu k podpoře našich myšlenek přímé demokracie a její členové budou na kandidátkách našeho hnutí v šesti krajích zasahujících území Moravy," potvrdil účast Moravanů Okamura.

A Okamurův Úsvit má podle posledního průzkumu společnosti Sanep slušné šance do sněmovny nahlédnout. „Nové hnutí dosahuje pětiprocentní hranice v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji," uvedl ředitel společnosti Oldřich Zajíc.

Právě v na jižní Moravě mají moravské strany dlouhodobě nejsilnější podporu. „Je možné, že dobré výsledky Úsvitu na Moravě jsou i díky našemu zapojení. Těší nás to. Ale uvědomujeme si, že to jsou jen průzkumy a realita může být jiná," upozornil místopředseda strany Zdeněk Zbožínek.

Strana podle něj kandiduje poprvé na listině někoho jiného. Spojení s poměrně silným partnerem tak je spíše z nouze ctnost. „Rozhodli jsme o něm na zemském sněmu těsnou většinou. Předčasné volby nás zaskočily a těžko bychom stíhali se jich zúčastnit. Jak časově, tak finančně. Takto máme zajištěného v každém moravském kraji alespoň jednoho kandidáta do pátého místa," upozornil Zbožínek.

Referendum o uspořádání země

Moravanům se do programu Úsvitu podařilo prosadit vyhlášení referenda o zemském uspořádání České republiky. „Shodneme se také na přímé demokracii a odvolatelnosti politiků. A také jsme spíše levý střed," řekl Zbožínek.

Podle politologa Lubomíra Kopečka velmi záleží na tom, jak vysoko kandidáti Moravanů budou. „Při výsledcích kolem pěti procent je postup z pátého místa dost nepravděpodobný. Pokud Moravané nenasadí nějakou známou osobnost, třeba akademika. Například z druhé pozice to už je ale mnohem reálnější," uvedl Kopeček.

Spojení obou stran je podle něj účelové. „Bez spojenců nemají Moravané šanci uspět v celostátní politice. Na druhou stranu proklamace moravanství fungovala například v krajských volbách 2000 u Nestraníků pro Moravu a v roce 2004 u Zelené pro Moravu. Úsvitu tak může pomoci," podotkl politolog.

Jinak ale strany podle něj nemají moc společného. „Moravané operují s moravskou identitou, Úsvit sbírá hlasy proti establishmentu. To ale neznamená, že spojení nemůže fungovat. Může, ale ne na dlouho," řekl Kopeček.

O Moravany měly menší strany zájem už loni před krajskými volbami. Spojit se s nimi chtěl Lev 21 i Suverenita Jany Bobošíkové. Strana se ovšem nakonec rozhodla ucházet se o hlasy voličů samostatně.