Izraelskou techniku krav maga se učí se svým otcem. „Chtěli jsme mít společného koníčka a trávit spolu více času,“ vysvětluje Dominika.

Co si zkusí na trénincích, využije i v reálném životě. „Připravujeme se na boj zblízka nebo na útočníka s nožem. Trénujeme ale s maketami,“ směje se dvaadvacetiletá dívka.

Na trénincích se útočníkům ubrání. „Povalila jsem na zem i stokilového chlapa. Nezáleží na síle ani na pohlaví, ale na správné technice,“ popisuje dívka.

Letní kino. Ilustrační foto.
Do letního kina přišlo 3 300 lidí. O pět stovek víc než loni

Ke krav maze si přidala brazilské jiu jitsu. „Bojujeme v kimonech a soupeře se snažíme hned dostat na zem. Pak se škrtíme a páčíme,“ říká Dominika, která třetím rokem studuje práva.

Kimono si svazuje bílým páskem, což je nejnižší úroveň. „Trénuji teprve rok, ale do tří let bych se chtěla posunout o stupeň výš a mít modrý pásek,“ sděluje.

Na hodiny jiu jitsu dojíždí několikrát týdně do Brna. Právě na jiu jitsu poznala svou nejlepší kamarádku Moniku Langovou. „Skamarádily jsme se hned na první hodině, od té doby spolu trénujeme,“ říká Monika.

I když se mají rády, na tréninku se nevyhnou vzájemnému škrcení. „Jsme na sebe mírnější. Když bojujeme s jinými soupeři, tak jdeme víc na sílu,“ popisuje Dominičina kamarádka.

Ilustrační foto.
Při výkopech porušili potrubí. V Nemoticích začal unikat plyn

U škrcení musí být cvičenci vnímaví. „Pokud někdo zaplácá rukou na hruď, tak sevření okamžitě povolíme,“ vysvětluje Dominika.

Jinak hrozí, že soupeř ztratí vědomí. „Pokud někdo omdlí, tak mu hned dáme nohy nahoru. Do tří minut je vzhůru a jede dál,“ říká dívka.

Dominika se věnuje i modelingu, teď ale upřednostňuje své sporty. „Fotím tak dvakrát měsíčně, většinou svatební šaty nebo účesy. Mívám ale dost modřin. Jednou mi maskérky zamazávaly celé nohy make upem,“ směje se mladá sportovkyně.

V září se chystá na světový šampionát v Amsterdamu. „Dominika má suprový pohyb. Může se na závodě dobře umístit,“ chválí ji trenér Michal Doležal.

Ilustrační foto.
Dopad horka? Méně tolerance v čekárnách lékařů, vyšší agresivita klientů charity

Závody jí podle Doležala dodají sebedůvěru. „Málo si věří a taky nechce trénovat kotouly. Musím ji vždycky přemlouvat,“ usmívá se trenér.

Celý týden má nabitý program. Cvičí na trénincích i doma. Odpočine si až o víkendu.

Od září pokračuje ve studiu práv. „Musím si navolit semináře tak, abych mohla trénovat. Navíc mám i brigádu v anglické školce. Jsem zvědavá, jak vše budu zvládat,“ směje se studentka.

MARTINA MORESOVÁ

V sobotu se ve Slavkově u Brna konaly Napoleonské hry.
Fiasko Napoleonských her: lidi odradilo vyšší vstupné, stánkaři vyhazovali jídlo