Už máte po vinobraní?
Jsem rád, že jsme vydrželi až do minulého týdne. Červené odrůdy nabraly cukernatost. Většinu hroznů už máme doma. Nějaké zbytky ve vinicích zůstaly, ale neměli bychom mít problém je posbírat.

Ilustrační foto.
Vinaři vloni navýšili počet medailí na soutěžích. Zářil Horák nebo Valihrach

Jak ovlivnily letošní úrodu hroznů jarní mrazy, sucho a nyní podzimní deště?
Zaplať pánbůh, oproti tomu, jak to vypadalo na jaře, vinohrady se daly dohromady a sklizeň je dobrá, hrozny jsou nádherné. Je pravda, že jsme měli strach, jak začalo pršet, ale teď máme většinu sklizně doma, takže jsme spokojení. Zbývají nám už jenom odrůdy, co necháváme na bobulové výběry, a na tom už tolik nezáleží.

Můžete vyčíslit, jaké máte ve vinicích letos ztráty?
Nejdříve jsme to odhadovali zhruba na třicet procent, ale myslím si, že nakonec tak vysoké ztráty nebudou. Přesně spočítané to ovšem ještě nemáme. Pro srovnání. V roce 2012 nám pomrzly pásy vinohradů a na podzim už tam potom nic nebylo, zůstaly jen martiňáky. Zatímco letos se hrozny po mrazech částečně obnovily.

Kde čerpá energii a kde odpočívá
● Oblíbený způsob odpočinku: Když jsem doma, vyčistím si hlavu u rybníka.
● Oblíbený podnik: Všude, kde se chovají slušně a dobře vaří. Je na mě vidět, že mám rád dobré jídlo a pití.
● Oblíbená trasa procházky: Rád poznávám na cestách nová místa. Příroda, voda, lesy.

Jak vás zlobily na podzim ve vinicích špačci?
I někteří vinaři blíže Břeclavi, když v minulosti přijeli, nechtěli věřit, kolik je u nás špačků. Je to způsobené mokřady, které u nás máme. Poprvé po deseti letech jsme s nimi neměli výrazný problém. Jsou tady nějací, co přelétají, ale jinak v září nebo na začátku října to bylo bez problému. Pustili jsme děla, ale jinak jsme ve vinici nemuseli být.

Čím to bylo způsobené?
Asi před pěti lety začala bratrova rodina chovat krávy. Máme jich kolem třiceti. Viděl jsem to před lety v Argentině. Velkou část plochy, kde se nedá vjet se strojem kvůli mokru, vypásly a vydupaly. Jsem rád, že nám pomáhají. Potřebujeme hnůj do vinohradu a letos poprvé byl výrazný úbytek špačků.

Bude podle vás ročník 2017 u vín výjimečný?
Uvidíme až bude víno v lahvi, ale je pravda, že zatím jsme moc spokojení.

Budete letos dělat Svatomartinské víno?
Svatomartinské nevyrábím, protože nesnáším, aby mi někdo určoval, co mám dělat. A hodnotit vína měsíc dopředu, když ještě nejsou hotová, to neuznávám. Ale i o mladé víno mají lidé zájem a odbyt je čím dál větší. Kolem prvního listopadu už začneme vybírat, které odrůdy pro to budou nejvhodnější. Jestli se mi bude líbit Tramín, vyberu Tramín, do toho si nenechám mluvit.

O víkendu byly volby do poslanecké sněmovny. Prozradíte, koho jste podpořil?
Jsem v lidové straně, takže jsem volil lidovce.

Svatomartinské víno. Ilustrační foto.
Na trh zamíří přes dva miliony lahví Svatomartinského. Uspěla většina vzorků

Co říkáte na výsledky voleb? Jste překvapený?
Jsem zklamaný. Skoro třicet let podnikám, ale to co se poslední rok děje… Pořád nějaké kontroly, je to neúnosné. Firma nám zaplaťpánbůh funguje, ale jak se stát chová… Očekávám, že to bude ještě horší.