V připravovaných pokrmech mandloně vzhledem k místu a události rozhodně nemohou chybět. Hrubešová nabízí k ochutnání třeba krém z konfitovaného česneku s mandlovými krutony a bylinkami. „Ráda bych pozvala první šťastlivce," vyzývá přihlížející poté, co je s vařením hotová. Porcí je ale pouze omezené množství, štěstí tak mají ti, kteří byli připravení a přiběhli rychle.

Zdroj: Deník/Jakub Dosedla

Na dračku jdou mezitím všude okolo všemožné nápoje z mandlí.Třeba mandlové pivo, mandlová limonáda, mizí i mandlovice. Celé sobotní odpoledne stojí návštěvníci frontu před stánkem místní Mandlárny, která vyrábí třeba mandlovku. Stopy mandlí ale lidé najdou také například v burgerech. Jejich součástí je totiž mandlová bulka.

Osmička odvážlivců usedá před diváky k připravenému stolu, kde na ně čekají bábovky. Jak jinak než s mandlemi. Jasným favoritem je muž, který v minulosti spořádal třeba nejsmradlavější rybu na světě. A Maxijedlík Jaroslav Němec své pověsti po možná lehkém trápení dostává. Jak následně přiznává, byl to boj. „Nejsložitější bylo, že jsme bábovky nemohli zapíjet. Jinak bych ji snědl místo pěti minut a jedné vteřiny za čtvrtinový čas," poznamenává Maxijedlík.

Společná výsadba místních, Ukrajinek i dětí z brněnské školy ve sklepní vinařské uličce v Moravské Nové Vsi.
Vinařskou uličku v Moravské Nové Vsi zkrášlily Ukrajinky, pomáhaly i děti

Odměnou za vítězství je mu pohár naplněný mandlemi. Po soutěži přijímá Němec řadu gratulací od přátel a známých. Někteří z nich se pak loučí, protože před sebou mají ještě jeden zásadní cíl pro dnešní den. „Ještě úplně nekončíme. Chceme se jít podívat nahoru na kopec do mandloňového sadu," vysvětluje starší muž.

Podobně to má řada dalších lidí. Z centrálního hustopečského náměstí se tak trousí davy zvědavců. Rozkvetlé stromy vytváří malebnou podívanou, fotoaparáty proto v sadu cvakají naplno. A telefony fotí jedno selfie za druhým.