Po třech letech totiž mohli konečně místní rybník Kout vypustit. „Většinou lovíme každý rok nebo každý druhý rok. Záleží, jakou máme osádku, a jak nám ryby podle krmení narostly. Jen tentokrát jsme si museli počkat. Kvůli nepříznivým podmínkám jsme dlouho nemohli vypustit vodu,“ zdůvodňuje zástupce lanžhotského hospodáře Jiří Balga.

Přestože na kostele ještě neodbyla ani desátá, od rybníka se line vůně čerstvě připravovaných ryb. „Krásně to voní, ale lososa nemají,“ krčí smutně rameny malé děvče, které se přišlo podívat s rodiči.

Výstavba mostu u Rakvic na silnici 425 mezi Břeclaví a Hustopečemi je u konce.
Most u Rakvic je hotový, silnice je po půl roce opět průjezdná

Přímo u rybníka nahlíží do kádí s vodou hned několik dětí. Některé si prokřehlé ruce rozehřívají o šálek horkého čaje. Zato rybářům je pořádně teplo. „Pod tím oblečením se šíleně potím. Chlapi, hoďte mi sem jedno orosené!“ ozývá se na břehu.

Rybník Kout se pyšní více jak čtyřmi hektary vodní plochy. Místní rybáři ročně prokrmí asi sto kilogramů kukuřice či obilí. „Celkem lovíme okolo padesáti až šedesáti metráků ryb. Ty potom končí v našich rybářských revírech, nebo si pro ně jezdí jiné organizace, které si je pak sázejí do svých revírů. Třeba jako teď Kostičtí nebo Tvrdoničtí,“ popisuje Balga.

Valtické náměstí
Valtické trápí problém s tlakem vody. Chystají výstavbu vodojemu

Výlov odstartoval okolo osmé hodiny ranní. Po desáté startuje prodej. „Lidé mají o ryby zájem, hodně si sem pro ně chodí. Nejvíce jdou na odbyt asi amuři a kapři. Sem tam i štiky. Myslím, že je to i cenou. Kapry a amury prodáváme za pětasedmdesát korun. Štiky pak za stovku,“ vyčísluje zástupce hospodáře.

Přestože je chladno, nenechala si výlov ujít ani Lanžhotčanka Ivana Hlinková. Dorazila s vnoučaty. „Musím se přiznat, že jsme tu poprvé. Přišli jsem se podívat jak na výlov, tak si i koupit nějakou rybu. Zřejmě kapra, na tom si vždycky pochutnáme. Těšíme se, že tu strávíme pěkné dopoledne,“ usmívá se.