Přibývá u pacientů počet civilizačních chorob? Jakých?

Je čím dál více pacientů s vysokým tlakem. Je hodně takových, kteří o tom neví. Významně se zvyšuje i počet lidí s cukrovkou a se srdečním selháním.

Co dělají lidé špatně?

Především stres vede k tomu, že lidé nemají čas na sebe, na to, aby si odpočinuli. Chtějí vydělávat hodně peněz, nemají čas na jídlo nebo jí nekvalitní či rychle připravené pokrmy. Pijí, hodně kouří.

CELÉ TÉMA O CIVILIZAČNÍCH CHOROBÁCH NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.

Jsou rozdíly u lidí ve městech a na vesnici?

Lidé ve městech asi dbají více na cvičení a zdravou stravu, na druhou stranu prožívají stres v zaměstnání a mají nedostatek času.

Co doporučujete pacientům, když za vámi přijdou s nějakou civilizační chorobou?

Mohou všechno, ale musí znát míru. Tuků, cukrů i alkoholu. Ani proti zabijačkám nic nemám. Pokud člověk nejí pět jitrnic denně. Jediné, co jim opravdu zakazuji, je kouření. Strava má být založená na zelenině, celozrnném pečivu. Bílé pečivo se má omezovat, ale dneska je velká móda úplně vynechávat pšenici, protože lidé mají strach z lepku. To je nesmysl. Lepek je nebezpečný jen pro ty, co na něj mají alergii.

Jak pacienti vaše rady dodržují?

Lidí, kteří si je vezmou k srdci a třeba zhubnou nebo změní dietu tak, že vidíme, že se jim sníží cholesterol nebo cukr, není moc. Jsou to jednotky procent.

Magdaléna Hemzová díky dietě zhubla za necelý rok pětačtyřicet kilogramů.
Manžela podezřívali, že si našel milenku, říká žena po výrazném zhubnutí