Ocelová konstrukce vysoká šestadvacet metrů nahradila při výstavbě v letech 2010 až 2011 původní dřevěnou stavbu. Ze současné trojúhelníkové věže zájemci za pěkného počasí pozorují jak nejbližší okolí, tak i vrcholky Beskyd. Je to pro ně odměna za překonání celkem 144 schodů. „Rozhled tam je nádherný,“ potvrzuje také Jaroslav Vocelka z Vyškova, který místo dobře zná.

Kopec Chocholík je okrajovou součástí Drahanské vrchoviny, jejíž panoramata návštěvníci z vrcholu rozhledny pozorují severním, západním a jihozápadním směrem. Při pohledu na jihojihozápad spatří Pálavu, na jihu potom Ždánický les a jihovýchodně Chřiby.

Motorový vlak Hurvínek.
Na koleje se vrací Hurvínek. Historický motorák poveze turisty do Lednice

Na východě zase najdou Hostýnské vrchy a při opravdu dobrých podmínkách uvidí pouhým okem baziliku na Svatém Hostýnu. Pokud mají štěstí, objeví na severovýchodě také Beskydy.

Veteranfest 2020 ve Slavkově
Kultura na Vyškovsku pomalu ožívá: pořadatelé jsou ale dál v nejistotě

Vyškovsko přitom nabízí mnoho dalších zajímavých míst pro výletníky. „Například nejvyšší kopec u nedaleké Opatovické přehrady se jmenuje Rozepře. Jsou na něm dvě vrcholové knihy, jedna dodaná zřejmě arcibiskupskými lesy, se nachází přímo u vrcholového označníku, a druhá, dodaná nějakým zaníceným amatérem, je z druhé strany největšího dubu poblíž cesty v nerezové schránce. Je to přístupné pěšky i na horském kole,“ popisuje Vyškovan Vocelka.

Právě z Rozepře se podle něj cestovatelé snadno dostanou i na Chocholík. „Cestou z Rozepře do Opatovic po modré značce lze ale také odbočit k vyhlídce nad lomem Opatovice. Je tu pěkné vyhlídkové místo na Kojál s informacemi o okolí. Je prý odtud vidět i Lysá hora,“ dodává Vocelka.