Lokality pro rodinné domy na okrajích měst jsou podle odborníků atraktivní. „Není úplně pravda, že se lidé stěhují jen na vesnice. Chtějí bydlet spíše v domech v zázemí měst, aby měli na dosah výhodu většího počtu pracovních míst či kulturní nabídku,“ řekl demograf a sociolog z Masarykovy univerzity Aleš Burjanek. Tomuto trendu podle něj napomáhá i to, že se po změně režimu lidem otevřel trh s rodinnými domy a existuje možnost hypoték.

V Boškůvkách se děti učily o životě koní, ale pustily se i  do vyklízely stájí.
Krmení pro koně je plné vitamínů. A sladké, zjistily při ochutnání děti na farmě

Počty obyvatelPetrovice
2008: 591
2018: 637
Holubice
2008: 872
2018: 1147
Velké Opatovice
2008: 4014
2018: 3747
Vyškov
2008: 21 901
2018: 20 618


Velký nárůst obyvatel zaznamenali v posledních deseti letech v Holubicích a v Dražovicích na Vyškovsku. Obě obce mají strategickou polohu. „Je zde přímý nájezd na dálnici. Holubice plní funkci noclehárny pro pracující v Brně a okolí,“ uvedl starosta Stanislav Přibyl.

Rychlý a nepřirozený nárůst klade na obec větší nároky. „Musíme rozšiřovat infrastrukturu, kapacitu školy, školky,“ vysvětlil Přibyl. Holubice se však ještě zvětší. „Máme asi šestnáct hektarů určených pro výstavbu rodinných domů. Jsou zhruba z poloviny zastavěné. Nyní tady žije asi jedenáct set obyvatel, za osm let budeme nad hranicí patnácti set,“ předpověděl starosta.

Některá města ale naopak hlásí snížení počtu obyvatel. Ve Vyškově je jich za posledních deset let méně zhruba o tisíc. Přitom město má dlouhodobě nízkou nezaměstnanost, dostatek škol, školek, sportovišť i dobrou dopravní obslužnost. Na Blanensku klesá počet obyvatel ve Velkých Opatovicích a v Adamově. „Dost se stěhují i mladí lidé kolem třiceti let. Buď si najdou partnera jinde, nebo odcházejí za prací, protože ve Velkých Opatovicích tolik příležitostí není,“ řekla matrikářka Hana Ševčíková.

IVETA BORKOVÁ

Ilustrační foto.
S diplomem za pult? Omyl, tvrdí školy